Gunnel Lindblom

Skådespelaren Gunnel Lindblom är död

Känd från ”Det sjunde inseglet” och ”Scener ur ett äktenskap”

Av: 

Rosanna Berg

Gunnel Lindblom blev 89 år
Gunnel Lindblom blev 89 år

NÖJE

Skådespelaren och regissören Gunnel Lindblom har dött.

Det bekräftar Dramaten för Dagens nyheter.

Hon blev 89 år gammal.

Skådespelaren och regissören Gunnel Lindblom har dött 89 år gammal natten till söndagen efter en tids sjukdom. Det bekräftar Dramaten för Dagens nyheter.

Gunnel Lindblom föddes 1931 och utbildade sig till skådespelare vid Göteborgs stadsteater i början av 50-talet. Hon gjorde sin filmdebut i Gustaf Molanders ”Kärlek” 1952. Efter debuten började hon arbeta tillsammans med Ingmar Bergman på Malmö stadsteater. 1957 spelade hon i ”Peer Gynt” tillsammans med bland andra Max von Sydow.

Spelade ”flicka” i ”Det sjunde inseglet”

Senare gjorde hon sex stycken filmer tillsammans med Bergman, både som skådespelare och regissör, ”Jungfrukällan”, ”Tystnaden” och ”Nattvardsgästerna” för att nämna några av dem.

I klassikern ”Det sjunde inseglet” av Bergman från 1957 spelade Gunnel Linblom rollen som flickan utan namn. I filmen har hon en enda replik som kommer i slutet: ”Det är fullbordat”.

Gunnel Lindblom fortsatte att spela teater efter succésamarbetena med Bergman. Sedan 70-talet regisserade hon även ett tjugotal uppsättningar på Dramaten i Stockholm, även produktioner för SVT.

2010 gjorde hon rollen som Isabella Vanger i de två första filmerna i Stieg Larsons ”Millennium”-trilogi.

”En naturkraft på scenen”

Skådespelaren Lena Endre som är verksam på Dramaten säger till Dagens nyheter att Gunnel Lindblom var en inspiration.

– Hon var en makalös skådespelerska. Väldigt bestämd, som gick sin egen väg och hade en otrolig pondus och kraft. Som en naturkraft på scenen, säger Lena Endre till DN.

Tre barn

Gunnel Lindblom var tidigare gift med läkaren Sture Helander mellan åren 1960 och 1970. Tillsammans fick de barnen Thomas, Jessica och Jan. 1981 gifte Gunnel Lindblom om sig med den danske radioprofilen Frederik Dessau. Äktenskapet varade till 1986.

ANNONS

Fynda bland snygga klänningar, kappor och mycket mer - nu till 25% rabatt!

Extern länk från Ellos

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Så gick det sen för skådespelarna i ”Varuhuset”

ÄMNEN I ARTIKELN

Gunnel Lindblom

Max von Sydow