”Pleasure” och ”Vitt skräp” – två filmer som står ut bland vårens svenska biopremiärer

Sofia Kappel (till vänster) och Ninja Thyberg, som regisserat filmen ”Pleasure”.
Sofia Kappel (till vänster) och Ninja Thyberg, som regisserat filmen ”Pleasure”.

Två filmer står ut lite extra bland vårens svenska filmpremiärer:

”Pleasure”, om porrfilmsbranschen i USA. Och ”Vitt skräp”, om gangsters i småstads-Sverige.

– Det är kul att slänga in en sådan här handgranat i film-Sverige och se vad som händer, säger filmens stjärna Ola Rapace.

Säsongens traditionella ”upprop” i Filmhuset i Stockholm var inte som vanligt. Pekka Heino ledde den digitala presentationen. Vi var bara ett fåtal covid-19-testade på plats. Och premiärdatum för många av de 17 filmerna är oklart, allt hänger på hur biograferna kan öppna och om pandemin avtar.

Ninja Thybergs ”Pleasure”, om en ung svensk tjej (Sofia Kappel) som vill göra karriär i porrfilmsbranschen i Los Angeles, ska snart visas både på Göteborgs- och Sundance-festivalernas digitala upplagor. Men skulle ha haft världspremiär i Cannes i våras. Festivalchefen Thierry Frémaux är överförtjust i filmen.

Coachar säljare till vardags

– Det hade varit kul att ta med de här människorna från den bespottade porrbranschen till filmens absoluta finrum, men tack vare ämnet har vi ändå sålt filmen till många länder. Så jag hoppas den väcker uppmärksamhet överallt. Inte bara för att det är ett juicy ämne, utan för att den är bra, säger regissören.

– Det är jättetråkigt att gå miste om Cannes och så, men nu ska det bli kul att få dela med sig av filmen, säger Sofia Kappel.

Hon är 22 år och jobbar till vardags med att utbilda och coacha säljare.
Ninja är stolt över sin stjärna:

– Alla som har sett filmen säger: Herregud, var hittade du henne?

Filmen har riktig biopremiär 28 mars.

Ola Rapace (till höger) med regissören för ”Vitt skräp”, Tobias Leo Nordquist.
Ola Rapace (till höger) med regissören för ”Vitt skräp”, Tobias Leo Nordquist.

Spelade in för fem år sedan

”Vitt skräp” spelades in redan för fem år sedan i Borlänge. Sedan tog pengarna slut. Nu har filmen, med Ola Rapace, Ida Engvoll, Peter Viitanen och Donald Högberg framför kameran, färdigställts. Ola Rapace är nöjd.

Tycker den har lite Tarantino-känsla. Och säger att han är filmens enda normala person, som hamnar i en galen småstadsmaffiavärld.

– Filmen tänjer på gränserna för vad som är accepterat i Sverige, den är inte så ängslig och lydig av sig, säger han.

Filmtiteln, hur ska man tolka den?

– Det är ingen direktöversättning i den betydelsen från amerikanskans white trash. Titeln har lite djupare betydelse som man förstår när man ser filmen. Men i grund och botten är det bara en skön och enkel historia, säger regissören Tobias Leo Nordquist. Premiär 14 maj.

Blandad kompott

I övrigt är vårens repertoar högst blandad.

Några dokumentärer om en arkitekt, en miljökatastrof och corona.

Några samproduktioner med Danmark som gjort braksuccé i vårt södra grannland, som Oscarstippade ”En runda till” och ”Rättfärdighetens ryttare”, båda med Mads Mikkelsen.

Och så några svenska filmer med lite större publikpotential.

Linda Hambergs animerade ”Apstjärnan” efter känd barnbok. Röster av Stellan Skarsgård, Melinda Kinnaman och Pernilla August. Colin Nutleys stjärnspäckade ”Bröllop, begravning och dop – filmen”, fortsättningen på tv-serien. Och så ”Sune – uppdrag midsommar”, ännu en film i den populära serien.

Hur det går?

Tja, det hänger på när filmälskarna åter får, kan, vågar och/eller vill sätta sig i biomörkret…

Publisert:

LÄS VIDARE