Pekka Heino lämnar SVT

NÖJE

En av SVT:s största profiler lämnar kanalen.

Här berättar den folkkära ”Go’kväll”-programledaren Pekka Heino, 56, varför han tar beslutet:

– Jag mådde så dåligt psykiskt att jag inte sov en hel natt på en hel månad, säger han till Aftonbladet.

1 av 2 | Foto: Sofia Nahringbauer
Pekka Heino lämnar SVT.

Året var 1985, och en finlandsfödd Norrköpingsbo vid namn Pekka Heino anlände till Sveriges Television.

Trettiotvå år och otaliga program senare slår sig Heino ner på ett café på Kungsholmen i Stockholm för att offentliggöra en minst sagt oväntad nyhet:

– Jag har lämnat in min uppsägningsansökan, och gör min sista dag som anställd på SVT den sista december i år. Det är ett beslut som har växt fram under året, säger han.

Varför tar du det här beslutet?

– Det blev en känsla av att ”om jag någonsin ska göra något annat så måste det ske nu”. Jag ville inte börja räkna ner till pensionen och växla ner – jag vill växla upp, säger han.

– Jag vill fortsätta som programledare i tv, men jag vill också kunna göra andra saker som jag inte har kunnat göra som SVT-anställd. I alla situationer är det SVT som har haft det sista ordet om vad jag får och inte får göra. Det får inte vara något politiskt eller kommersiellt sammanhang, eller något som konkurrerar mot SVT. Jag vill äga mig själv, jag tycker att jag är tillräckligt vuxen för att göra det nu, fortsätter Pekka Heino.

Är det något särskilt program som du har velat göra på SVT, men som du inte fått?

– Någon gala borde jag väl ha fått leda någon gång under alla de här åren, eftersom jag har gjort en del konferencierjobb inför stor publik och har vana av det. Det hade varit roligt, men samtidigt vill jag inte att det låter som att jag gnäller.

Känner du någon besvikelse mot SVT?

– Nej, det gör det inte. Tvärtom: ända sedan jag bestämde mig för att säga upp mig har jag blivit påmind om hur roligt det har varit att jobba på SVT. Många kollegor har hört av sig och sagt att jag är modig som tar det här beslutet, säger han.

Började med ”Frukostbrickan”

Pekka Heinos karriär började på Sveriges Radio och program som ”Frukostbrickan”, och tog fart rejält i början av 1990-talet då han ledde populära tv-program som ”Röda tråden” och ”Tusen och en bild”. Svenska folket känner honom även som kommentator för Eurovision song contest i flera omgångar (1994, 1999 samt åren 2003-2006), och som en trygg, rutinerad ”hallåa” – på den tiden sådana fortfarande fanns i rutan.

På senare år har Heino blivit folkkär som en av flera programledare för SVT:s populära magasin ”Go´kväll”:

– Jag har älskat att jobba med det programmet, och jag har lärt mig mycket av det. Jag har våndats, mycket för att jag kommer att lämna ett projekt som jag har trivts så bra med. Mina kollegor på ”Go´kväll” har varit ledsna, men de har samtidigt förstått och stöttat mig, säger han.

Privata skäl bakom beslutet

Pekka Heino berättar att det även finns ett djupt privat skäl till att han tar beslutet att sluta på SVT. En komplicerad relation med en nära familjemedlem gjorde att han mådde dåligt under den gångna vintern – vilket satte igång en slags process som slutade med att han ville göra en drastisk ändring i sitt liv:

– Hela mitt liv har jag haft en ganska dysfunktionell relation till min mor. Det ställdes på sin spets i december i fjol då vi hade ett katatrofalt möte. I januari mådde jag så dåligt psykiskt att jag inte sov en hel natt på hela månaden. Det gjorde att jag blev så försvagad att jag drog på mig en mördarinfluensa som höll i sig hela februari, berättar han.

– Till slut insåg jag att jag inte kan må så här längre, så jag bröt kontakten med henne. Jag skyller inte på henne, det ligger lika mycket på oss båda. Men det beslutet satte igång en process, där jag började granska vem jag är just nu och vad jag håller på med, fortsätter Pekka Heino.

Var det någon särskild sak som gjorde att du bröt med henne?

– Det som har varit en grundläggande sak i mitt liv är hon aldrig har velat prata med mig om vem som var min far. Jag vet fortfarande inte vem det var, jag växte bara upp med henne. Hon har bara sagt: ”Det var en skitstövel, honom ska vi inte prata om”. Och då känner jag att: ”Men vänta nu, har inte jag rätt att få veta det?”, säger han.

Pekka Heino suckar och rör i en kopp té innan han fortsätter:

– Det känns alltid bättre när man har tagit ett beslut, och det gäller båda de här stora sakerna – min mor och SVT. Nu ser jag fram mot framtiden, och vad nästa steg blir.

ARTIKELN HANDLAR OM