Céline Dion drabbad av obotliga sjukdomen stiff person syndrome

Ställer in planerade konserter – Sverigekonserten hittills opåverkad

Céline Dion har drabbats av den autoimmuna sjukdomen stiff person syndrome.

Det berättar hon själv i en Instagramvideo med tårar i ögonen.

– Tyvärr påverkar dessa spasmer varje aspekt av mitt liv, säger superstjärnan som nu tvingas ställa in flera konserter.

Céline Dion, 54, har länge dragits med ihållande muskelryckningar och har behövt ställa in konserter.

Nu berättar superstjärnan att det är den ovanliga och obotliga sjukdomen stiff person syndrome hon har drabbats av. Det är en autoimmun sjukdom som påverkar det centrala nervsystemet och gör musklerna stela, skriver Socialstyrelsen.

– Som ni vet har jag alltid varit som en öppen bok. Jag var inte redo att säga något innan, men jag är redo nu. Jag har haft hälsoproblem under en lång tid och det har varit jobbigt för mig att gå igenom det här och att prata om det, säger hon i en känslosam Instagramvideo.

Celine Dion.
Celine Dion.

Det här är stiff person syndrome

Artisten fortsätter.

– Nyligen blev jag diagnostiserad med den väldigt ovanliga sjukdomen stiff person syndrome, som påverkar en på miljonen. Medan vi fortfarande lär oss om den här ovanliga sjukdomen så vet vi nu att det är vad som har orsakat alla spasmer jag har haft. Tyvärr påverkar dessa spasmer varje aspekt av mitt liv och orsakar ibland svårigheter när jag går och tillåter mig inte att använda mina stämband till att sjunga så som jag brukade.

Europaturnén drabbad

Céline Dion säger med tårar i ögonen att det gör ont i henne att behöva ställa in konserter på sin Europaturné som skulle ha börjat i februari nästa år, konserter som först sköts upp på grund av pandemin och därefter på grund av att hon har haft dessa hälsoproblem.

På hennes hemsida står det nu att hon skjuter upp vårens konserter 2023 till 2024, och att hon ställer in konserterna sommaren 2023. I Sverige är konserten planerad till 30 september 2023, och enligt hemsidan ska höstens konserter gå enligt plan.

– Jag har ett fantastiskt team av läkare som arbetar tillsammans med mig för att hjälpa mig att bli bättre och mina fantastiska barn som stöttar mig och ger mig hjälp, säger Céline Dion.

Céline Dion berättar om diagnosen i en känslosam video.
Céline Dion berättar om diagnosen i en känslosam video.

”Jag saknar er så mycket”

Hon säger att hon jobbar hårt varje dag med sin sjukgymnast för att bygga upp styrka, men att det har varit en kamp.

– Allt jag vet är att sjunga, det är vad jag har gjort i hela mitt liv och det jag älskar att göra mest. Jag saknar er så mycket. Jag saknar att se er alla från scenen och uppträda för er. Jag ger alltid 100 procent när jag har en show men mitt tillstånd låter mig inte ge det till er nu, säger hon vidare till sina fans.

Får kärlek på sociala medier

Avslutningsvis säger hon att hon har hopp om att kunna återhämta sig.

– Det här är mitt fokus och jag gör allt jag kan för att återhämta mig. Jag vill tacka er alla för all kärlek och stöd på mina sociala medier. Det betyder så mycket för mig. Sköt om er. Ta hand om er. Jag älskar er så mycket och jag hoppas verkligen att jag kan se er igen snart.

Enligt Socialstyrelsen uppkommer symtomen för stiff person syndrome i regel i vuxen ålder och orsakar fortskridande muskelstelhet, smärtsamma muskelkramper och ibland ofrivilliga muskelryckningar. Ångest och fobier ingår också bland symtomen. I Sverige drabbats uppskattningsvis en person per år.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN