Roger Moore död

Så sörjs Roger Moore av vänner och kollegor

avLouise Åström, Agnes Aronsson

Nyheten om att skådespelaren Sir Roger Moore har dött efter en kort tids kamp mot cancern chockade världen under tisdagen.

Nu sörjs han av vänner och kollegor.

– Vilken sorglig, sorglig dag det är, skriver Michael Ball på Twitter.

1 av 3 | Foto: IBL
Piers Morgan.

Sir Roger Moore gick bort efter en kort tids sjukdom vid en ålder av 89 år. Det var hans barn som gav beskedet på Twitter under tisdagseftermiddagen. Skådespelarkollegor och vänner från hela världen sörjer nu den bortgångne James Bond-ikonen.

”Min käraste farbror Roger har gått vidare. Vilken sorglig, sorglig dag det är. Älskade honom oändligt. Generöst, rolig, vacker och snäll, skriver skådespelaren och sångaren Michael Ball på Twitter.

Bandet Duran Duran bidrog med soundtracket till filmen ”Levande måltavla”, som är den sista filmen där Roger Moore porträtterade James Bond. Bandet har nu uppdaterat sin Twitter-profil med ”RIP Roger”, för att visa sin respekt för den ikoniska skådespelaren. Låten nådde en förstaplats på den Amerikanska Billboard-listan.

”Kommer bli saknad”

Sir Roger Moore var en ”goodwill”-ambassadör för UNICEF och en stark förespråkare för krisdrabbade barn. Under sin livstid besökte han UNICEF-stödda program runt om i hela världen för att dra uppmärksamhet till frågor rörande barn och för att värva donationer och bidrag. Skådespelerskan och ”goodwill”-kollegan Mia Farrow skickar sina tankar till hans anhöriga.

”Få är lika snälla och givmilda som Roger Moore var. Kärleksfulla tankar går till hans familj och vänner. Han kommer även bli saknad av UNICEF”, skriver Mia Farrow på Twitter.

Det var på grund av sitt arbete med UNICEF som Roger Moore blev adlad och fick titeln ”Sir”, av ingen mindre än drottning Elizabeth på Buckingham Palace 2003, rapporterar MirrorUK.

”Var ett stort jazzfan”

Även svenska kändisar uttrycker sin sorg efter beskedet. I ett känslomässigt inlägg på Instagram minns sångerskan Lisa Nilsson en kväll då hon uppträdde i Köpenhamn, och fick ingen mindre än Sir Roger Moore i publiken.

”Han var mycket entusiastisk och stilig. Jag kände mig plötsligt internationell och världsvan. Sjöng mitt bästa den kvällen, minns Lisa Nilsson.

Efter framträdandet besökte familjen Moore henne i logen.

”Vi kindpussades, han tog min hand, tackade för konserten och berömde "min enastående sångförmåga". Jag svarade "Thank You, pleasure was all mine, this is as close to a Bond-Chick I will ever get", skriver Lisa Nilsson.

Golfproffset och tv-profilen Jesper Parnevik väljer även han att ta till sociala medier för att hedra Sir Roger Moore.

”RIP Roger Moore. Du har givit mig så många minnen under åren...”, skriver han på Twitter.

”Fantastisk skådespelare och man”

Den engelska regissören Edgar Wright har länge haft skådisen som en förebild.

”RIP Sir Roger Moore. Min första Bond och en av de första skådespelarna som jag älskade som ett barn. Och en fantastisk, rolig, varm person. Farväl, skriver Edgar Wright på Twitter.

Kompositören Andrew Lloyd Webber skickar även han ut kondoleanser med hälsningar från honom och frun.

”Farväl käraste Roger. All vår kärlek, Andrew och Madeleine”, skriver han.

Piers Morgan, programledaren för morgon-showen ”Good Morning Britain”, valde även han att dela med sig av sina känslor efter Roger Moores bortgång.

”Åh nej. Som om dagen inte var tillräckligt sorglig. RIP Sir Roger Moore, 89. En fantastisk skådespelare och fin man”, skrev han på Twitter.

Kondoleanser kommer även in från Kardashian-klanen.

”Den ultimata James Bond... Så ledsen att höra att Roger Moore har gått bort. Tankar och böner går till hans familj.”, skriver Kris Jenner på Twitter.

ARTIKELN HANDLAR OM