Ruben Östlund rånad i Cannes

CANNES. Allt är inte frid och fröjd på filmfestivalen för Ruben Östlund & co, trots att ”The square” börjar segla upp som en av favoriterna till Guldpalmen.

– Vi blev rånade i radhuset vi bor i. Väldigt läskigt, säger Ruben till Nöjesbladet.

Filmbolaget Plattform hyr under festivalen ett hus på två våningar i centrala Cannes. När inbrottet och rånet ägde rum, under måndagsnatten, låg både Ruben Östlund, producenten Erik Hemmendorff och Rubens flickvän, tyska modefotografen Syna Görcz, och sov där.

De misstänker att rånaren/rånarna har tagit sig in via terrassen. Erik sov på bottenvåningen, de andra en trappa upp.

Man vet ju inte vad som hade hänt om Erik hade vaknat, säger Ruben, som trots att alla tre är rejält omskakade, också försöker se på det med lite humor.

– Det bisarra är ju vad de tog och inte tog. De var väl stressade. Tre laptops är försvunna. Mina Nike-skor. Eriks röda byxor. Men de lämnade hans mobil och mitt pass på ett bord. Tog inget av Synas kamerautrustning och hon har optik som är värd hur mycket som helst.

Hur känner ni nu?

– Spontana känslan är ju att inte vilja bo kvar, men nu flyttar Kalle Boman (filmduons mentor) in och han tyckte vi skulle bo kvar, så nu gör vi det, trots allt, säger Ruben.

Filmen har franska medproducenter och tillsammans med en av dem gick Erik Hemmendorff och gjorde polisanmälan.

– Polisen sa att vi hade tur. Att vi ska vara glada att de inte väckte oss, band fast oss och kanske misshandlade oss tills vi hade gett dem våra koder till bankkorten, säger Erik.

Trots denna jobbiga händelse, är humöret annars på topp hos filmduon. ”The square” börjar segla upp som en av favoriterna till Guldpalmen. Tvåa på tidningen Screens kritikerlista bland tävlingsfilmerna, långt före förhandsfavoriten Michael Haneke. Och branschtidningen Varietys kritiker Owen Gleiberman och Peter DeBruge skriver att om priset hade delats ut nu, när drygt hälften av tävlingsfilmerna har visats, så borde ”The square” vara den givna vinnaren.

Publisert:

LÄS VIDARE