Fler föreställningar av ”Macken” efter succén

1 av 2 | Foto: Bj rn Tilly / AFTONBLADET / 7980
100 föreställningar av Macken räckte inte. Publiken ville ha mer – och nu förlängs showen

avAgnes Aronsson

NÖJE

100 föreställningar av Macken räckte inte.

Publiken ville ha mer, och nu förlängs showen med så mycket som 57 extra föreställning.

– Det är riktigt hallelujah, säger Jan ”Roger” Rippe.

Tittarna kunde se ”Macken” med Roy och Roger på TV för första gången hösten 1986. Sedan dess har den gått i repris i SVT ett stort antal gånger. Det har blivit en favorit hos flera generationer och 31 år senare är ”Macken” fortfarande lika populär. Såpass att föreställningen ”Macken – TV-serien på scen”, med Galenskaparna och After Shave drog i gång i höstas.

– Det är fantastiskt jättekul, hur en sån här gammal 31-årig tv-serie kan locka och roa folk så mycket som det gör. Tanken var att vi skulle köra hundra föreställningar, för vi hade premiär med Macken på Lorensbergsteaterns hundraårsdag, men det har varit slutsålt hela vägen, säger Jan Rippe, 62, som spelar Roger.

Macken har snart spelats för 79 600 personer. Men det är inte tillräckligt. Nu förlängs den nämligen med 32 extra föreställningar på Lorensbergsteatern i Göteborg och med 25 föreställningar på Cirkus i Stockholm.

– Vi måste ju fortsätta att låta folk få komma och titta på detta för det är väldigt många som inte har kunnat köpa biljetter, säger han.

”Replikerna satt i ryggmärgen”

De nya speldatumen blir under våren 2018, men för den som är sugen på att gå gäller det nog att vara snabb, med tanke på succén. Skriv in den 29 maj i kalendern, för då släpps biljetterna.

– Det är en väldigt rolig föreställning för oss själva, det är så mycket nostalgi och minnen och publiken är med på noterna på varenda föreställning och står upp och sjunger med i de sista låtarna. Det är riktigt hallelujah, säger Jan Rippe.

Hur är det att axla rollen som Roger igen?

– Det är väldigt lätt. Det är ingen föreställning som har gått så lätt att repetera som den här, trots att vi då aldrig har spelat den live. Vi spelade in macken 85–86 och sen har vi aldrig någonsin spelat den på scen, men det var ett par genomkörningar så satt replikerna i ryggmärgen och figurerna var inte svåra att plocka fram direkt. Så det finns där, säger Jan Rippe.

I rollerna finns förutom Jan Rippe bland andra Anders Eriksson, Knut Angred, Claes Eriksson och Per Fritzell.

ARTIKELN HANDLAR OM