Jörgen Lantz

SVT stoppar Jörgen Lantz ”Björne”-show

Av: 

Jakob Meijer

NÖJE

Det blir ingen comeback för Jörgen Lantz i ”Björne”-dräkten.

SVT sätter stopp för hans planer på en ny show med den älskade karaktären.

– Vi är rättighetsinnehavare och har bland annat registrerat varumärket Björne och Björnes magasin, säger Johanna Gårdare, programchef på Barnkanalen till Medierna i P1.

Nöjesbladet har tidigare rapporterat om Jörgen Lantz, 73, planer på att sätta upp föreställningen ”Björnes favoriter” med sig själv som ”Björne”. Tanken var att den skulle ha premiär i maj på Scalateatern. Men nu sätter SVT stopp för satsningen.

Rättighetsskäl är anledningen, enligt Barnkanalens programchef Johanna Gårdare.

– Vi är rättighetsinnehavare och har bland annat registrerat varumärket Björne och Björnes magasin. Men just nu pågår samtal oss emellan i god anda där vi försöker hitta ett sätt att samarbeta runt det här, säger Johanna Gårdare till Medierna i P1.

Jörgen Lantz: Inte samma björn

I en intervju med Nöjesbladet fick Jörgen Lantz frågan om SVT skulle kunna reagera på showen.

– Det har jag ingen aning om, jag har inte funderat över det. Vi gör bara ett musikprogram, vi äger ju rättigheterna till låtarna så det är inget problem med det. Jag har inte den kostymen, den är SVT:s så den kan vi inte använda. Jag låter ju som jag gör det är ju min röst det kan jag inte göra något åt, kommenterade Lantz, som menade att det inte rörde sig om samma karaktärer som i det populära barnprogrammet.

– Ja, det är den snigeldockan som fanns i affären, det är inte tv:s snigel. Jag har ingen Hugo, men man kan ju sjunga om en hund i alla fall.

Infekterad konflikt med SVT

Det är 17 år sedan SVT tog beslutet om att sparka Jörgen Lantz från ”Björnes magasin”. Detta följdes av en lång och infekterad konflikt där Lantz svarade med att ge ut skivor med namnet ”Björnes favoriter”, vilket resulterade i stämningshot från SVT.

Till Medierna i P1 förklarar Johanna Gårdare att beslutet inte har något med konflikten att göra.

– Rent rättsligt så har ju inte Jörgen Lantz rättigheterna. Det har ingenting med känslor att göra. Vi har underliggande avtal med kostymtecknare, illustratörer och andra som också har rättigheter i det här.

Nöjesbladet har varit i kontakt med Jörgen Lantz som valt att avstå kommentarer.

ANNONS

Ellos erbjuder upp till 30% rabatt på flera välkända varumärken

Extern länk från Ellos SE

Shoppa här!

Så gick det sen för barnprogramledarna
Publisert:

LÄS VIDARE

Björn Borgs ex-fru: ”Jag hoppas att Interpol tar honom”

ÄMNEN I ARTIKELN

Jörgen Lantz

Björnes magasin

SVT, Sveriges Television