Studentflaksbanderoll kritiseras för sexism

Stina Wollter kritiserar studentflaket på Instagram.
Stina Wollter kritiserar studentflaket på Instagram.

Radio- och tv-profilen Stina Wollter är upprörd – efter att ha sett en sexistisk banderoll på ett studentflak i Uppsala. Budskapet?

”Dra fittan i grus, vi drar el i horhus.”

På fredagseftermiddagen publicerade radio- och tv-profilen Stina Wollter ett inlägg på Instagram som snabbt började få stor spridning. Filmen hon lagt upp visade ett studentflak från Ekebygymnasiet i Uppsala – men i fokus stod texten på elevernas banderoll.

”Jag vill gråta, men sade högt och tydligt: ’Detta är vidrigt’ efter att jag demonstrativt stannat och filmat eländet”, skriver Wollter.

Eleverna hade skrivit ”Dra fittan i grus, vi drar el i horhus” på sitt flak. Kritiken är stor, inte minst bland Wollters följare.

”Vad har de fått lära sig under dessa år i skolan? Kvinnosynen är lika med noll. Hoppas deras mammor och systrar reagerar”, skriver en av Stina Wollters följare.

Rektorn beklagar

Lukas Frensborg är programrektor för elprogrammet på skolan. Han säger att han inte sett flaket i fråga innan han fått bilden skickad till sig från Aftonbladet. Men han är tydlig med att budskapet strider mot skolans värdegrund.

– Det här är ingen attityd vi förespråkar alls. Det här är killar och tjejer som ska ut i arbetslivet, några redan på måndag. Då kan de inte ha med sig den här attityden, och det förutsätter jag att de inte har, säger Frensborg.

Han förklarar att allt arbete med studentflaken sker på elevernas fritid, och att det därför är omöjligt för skolan att styra vad för budskap som syns.

– Jag hade inte sett det här flaket alls innan ni messade. Det här är mycket dumt, och vi står inte bakom det.

Skolans värdegrundsarbete kommer att intensifieras under hösten, säger Frensborg. Frågan kommer att tas upp ännu mer med de elever som tar studenten nästa år.

Är det en machostämning på elprogrammet?

– Det är en del, absolut. Men det är något vi jobbar med, och som alla mansdominerade utbildningar drabbas av. Senast idag diskuterade vi hur man kan lyfta duktiga tjejer i utbildningen mer, säger Lukas Frensborg.

Hyllar göteborgskt flak

Stina Wollter väljer också att dela en bild på ett annat studentflak. På Bräckegymnasiet i Göteborg har ”Tjejerna från bygg” ett tydligt budskap på sitt flak.

”Vi river machokulturen och bygger Sverige”, skriver de.

Det flaket uppskattar såväl Stina Wollter som hennes följare.

”Kände just hoppets ragg resa sig igen. Respekt Bräckegymnasiet”, skriver Wollter själv.

Och följarna håller med.

”Wow! Den här bilden gjorde mig lycklig inifrån och ut”, skriver en person i kommentarsfältet.

Publisert: