Jahn Teigen är död

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Ned Alley/NTB/TT
Den norske musikern Jahn Teigen blev 70 år. Arkivbild.

NÖJE

Jahn Teigen dog på Ystads sjukhus på måndagskvällen, uppger hans manager för norska nyhetsbyrån NTB.

Den folkkära artisten blev 70 år.

Sina sista år levde artisten ett tillbakadraget liv på Klockaregården i Ingelstorp utanför Ystad, dit han flyttade 2006. I samband med flytten berättade han för Ystads Allehanda att han hade rest runt i Skåne och fattat tycke för landskapet och uppskattade att få vara lite anonym, jämfört med i Norge.

– Jag var i Skåne under vintern och blev förtjust i folket, språket, andan, naturen, allt, berättade han för tidningen.

I samband med sin 60-årsdag blev han åter intervjuad av Ystads Allehanda och då beskrev han sig som en blandning av Carola, Björn Skifs, Tomas Ledin, Ulf Lundell och några till.

– Jag har gjort allt, sa han till YA.

Skrev ESC-historia

Teigen var en av Norges mest kända sångare och låtskrivare, som också medverkat i många musikaler, filmer och tv-program.

För de allra flesta var han kanske mest känd som flitig medverkande i den norska motsvarigheten till Melodifestivalen, Melodi grand prix. Han tävlade 14 gånger, vann fyra och har också medverkat i programmet som programledare, kommentator och pausunderhållning.

Tre gånger fick han representera Norge i Eurovision Song Contest, bland annat med låten "Mil etter mil" som blev en välkänd nollpoängare 1978.

För den svenska publiken blev han också känd som ersättare för Knut Agnred i Galenskaparna och After Shaves föreställning "Stinsen brinner" 1990. Han medverkade i trettio föreställningar och fick sedermera spela in en norsk version av Galenskaparnas hitlåt "Pappa jag vill ha en italienare".

Hans manager meddelar att familjen sörjer och inte önskar kommentera dödsfallet, skriver NTB.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN