Emma Örtlund: Jag ville inte leva längre

”Glada Hudik”-skådespelaren om: Sorgen efter sin mamma • Mobbningen i skolan • Självmordstankarna

Emma Örtlund.
Emma Örtlund.

Emma Örtlunds mamma fick cancer och dog 2015.

När sjukdomsbeskedet kom ville inte skådespelaren leva längre.

– Jag ville ta en stor dos av sömntabletter, då skulle jag inte finnas mer, säger hon i sitt sommarprat.

Skådespelaren och modellen Emma Örtlund, 32, är kanske mest känd för sina insatser i ”Glada Hudik”-teatern. Nyligen fick hon även chansen att spela en av huvudrollerna i filmen ”Catwalk – från Glada Hudik till New York”. Filmen bygger hennes livs dröm om att få vara fotomodell.

Tidigare i livet var hon med om en stor tragedi. Hennes mamma fick cancer och Emma Örtlund gick in i ett självskadebeteende.

– Jag hade självmordstankar. Jag frågade mamma och pappa om vi hade sömntabletter hemma, jag letade efter det. Jag kände att jag inte ville leva längre. Jag ville ta en stor dos av sömntabletter, då skulle jag inte finnas mer. Då skulle jag ligga på golvet och vara död, säger hon i ”Sommar i P1”.

”Jag ville ta mitt egna liv”

När Aftonbladet Nöje når henne håller hon och systern på att röja i lägenheten. Emma Örtlund berättar hur hon mådde under mammans sjukdomstid.

– Jag mådde jättedåligt varje dag och jag ville inte leva längre. Jag ville ta mitt egna liv, jag kände att jag skulle börja knarka om jag inte hade min epilepsi och även börja dricka alkohol. Jag gjorde ju massa dumheter när hon var sjuk, jag ville inte hjälpa henne egentligen och ville bo hos en annan familj, säger hon.

”Jag grät jättemycket när en av mina systrar berättade det för mig”

Den 26 maj 2015 dog Örtlunds mamma.

– Det kom som en stor chock för mig, jag kände att det var en stor sten i hjärta och mage. Jag mådde jättedåligt och var ledsen. Jag grät jättemycket när en av mina systrar berättade det för mig i mitt flickrum, säger hon.

Vad betydde din mamma för dig?

– Hon har betytt jättemycket innan hon blev sjuk. Hon var världens bästa mamma. Hon brydde sig om allt och alla.

"I dag mår jag bra och är stark. Att få vara med i filmen var en stor dröm för mig", säger Emma Örtlund.
"I dag mår jag bra och är stark. Att få vara med i filmen var en stor dröm för mig", säger Emma Örtlund.

”Var livrädd för att mobbarna skulle slå mig och dränka mig i toastolen”

”Glada Hudik”-skådespelaren har varit med om flera motgångar i sitt liv. När hon gick i skolan mobbade flera elever henne på grund av hennes funktionsvariation. Något hon mådde väldigt dåligt över.

– Jag hade ångest på skolan. Slog på mig själv på grund av min rädsla att för få epilepsianfall. Jag sa till lärarna att de är dumma mot mig men då sa de hela tiden att jag inte skulle bry mig om dem och de sa till mobbarna på ett mjäkigt sätt. Jag var livrädd för att mobbarna skulle slå mig och dränka mig i toastolen och putta ner mig för alla trappor som var hemska, säger hon i ”Sommar i P1”.

”Inne i skolan ropade de på mig och kallade mig för cp-unge”

Hon hade ont i magen och skolkade från skolan på grund av mobbningen.

– Det var två stycken tjejer som puttade in mig i väggen, de bara skrattade åt mig. Jag mådde dåligt när jag kom hem från skolan. Jag grät och jag ville byta skola eller hoppa av, men det blev aldrig så. För jag ville ju ta studenten, säger hon i programmet.

– Det var en fruktansvärd tid, jag mådde dåligt varje dag jag gick till skolan. Inne i skolan ropade de på mig och kallade mig för cp-unge varje dag. Jag kände att jag inte var välkommen på den skolan.

Emma Örtlunds sommarpratar måndag 13 juli. ”Sommar i P1” sänds 13.00 varje dag och finns tillgängligt för streaming från 07.00.

Publisert:

LÄS VIDARE