Mikael Rickfors ställer in – ska opereras

Läkarens order: ”Den kan gå av och det vill du inte vara med om”

avTorbjörn Ek

NÖJE

Mikael Rickfors har ställt in alla sina spelningar på läkares order.

I början av juni ska han operera höftleden.

– Jag skulle ha spelat lite överallt, men själva benet som håller protesen har urholkats så läkaren säger att ”du får inte, det kan gå av och det vill du inte vara med om”, säger han.

I helgen skulle han ha spelat på festivalen Tillbaka till 80-talet i Malmö och Stockholm. Men Mikael Rickfors, 70, har tvingats ställa in, dem och alla andra spelningar i maj och juni.

Han har gjort det på order av sin läkare.

– Jag har ställt in fram till andra veckan i juli faktiskt och jag vet ännu inte om det räcker, säger han när Nöjesbladet når honom över telefon.

”Mer komplicerat än jag trodde”

Anledningen är en operation som blivit uppskjuten. För drygt fem år sedan fick han en ny höftled, men nu måste den bytas ut.

– För fem sex år sedan gjorde jag en höftledsoperation, var och varannan gör ju det, men den har gått sönder så jag ska byta ut den och det är lite mer komplicerat än jag trodde från början, säger han.

– Nu blir det av i början av juni och sen är det konvalescens en månad.

Rickfors har tidigare berättat att han lider av den ärftliga sjukdomen hemokromatos, en sjukdom som gör att kroppen inte kan göra sig av med järnet i blodet och som också kan leda till levercancer. Det är också hemokromatosen som ställt till det så att han måste göra om höftledsoperationen.

– Ja, i förlängningen är det ju det. Hemokromatosen äter ju upp ledbrosket om man inte behandlar det, och det är i princip det som hänt här, säger han.

Läkares order

Har du ont?

– Nej, det har jag inte. Jag skulle egentligen ha spelat lite överallt, men själva benet som håller protesen har urholkats så läkaren säger att ”du får inte, det kan gå av och det vill du inte vara med om”. Så det är preventivt också.

1 av 3 | Foto: LASSE ALLARD
Mikael Rickfors.

Han hoppas kunna vara tillbaka på scenen igen i mitten av juli.

– Jag vet inte exakt när, det är lite avhängigt konvalescenstiden. Men om jag inte kan springa in på scenen får jag hoppa in på kryckor, säger Rickfors och skrattar.

Skönt att höra att du låter pigg.

– Ja, jag sitter i studion och spelar in. Man kan utnyttja orörligheten till att sitta i studion istället, det känns kreativt. Jag får stampa lite försiktigt med takten bara, säger han och skrattar igen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Rock