Attackerade mannen: Jag ville bara ha tillbaka mina hörlurar

Visste inte att det var ASAP Rocky

Av: Joakim Magnå

Publicerad:
Uppdaterad:

Den man som misstänks ha blivit misshandlad av ASAP Rocky med följe hade sårskador och en förmodad revbensfraktur efter händelsen.

I förhör säger mannen att allting började med att han letade efter sin vän.

– Jag tror att de blev arga för att jag följde efter dem.

Rapstjärnan ASAP Rocky åtalas tillsammans med två andra män för misshandel.

Målsägaren är en man i 20-årsåldern. Han fick syn på ASAP Rocky med följe vid Max hamburgerrestaurang vid Hötorget i centrala Stockholm den 30 juni.

I ett första, enligt polisen osammanhängande, samtal i ambulansen berättar mannen om den misstänkta misshandeln.

– De krossade glaset och slog mig. Alla slår mig flera gånger, säger han och pekar att han har ont på ryggen, benen, huvudet och armarna.

Enligt läkarintyg hade mannen skador efter slag och sparkar. Han hade också stick- och skärskador, som enligt rättsläkaren orsakats av glas snarare än kniv.

Läkaren konstaterar även att mannen troligen fått en revbensfraktur.

Mannen medger att hans beteende antagligen varit provocerande för rapstjärnan.

– Jag tror att de blev arga för att jag följde efter dem, säger mannen i det första samtalet.

ASAP Rocky i sin tur beskriver i förhör hur han upplevde mannens beteende som ”trakasserier och förföljande och en attack”. Artisten och hans följe har också hört från ett par kvinnor att målsägaren och dennes kompis tafsat på dem.

1 av 27 | Foto: Polisen

Vännen hade försvunnit

I senare förhör berättar mannen i 20-årsåldern att han inledningsvis gick fram till ASAP Rocky och dennes sällskap – som han då inte visste vilka det var – för att han undrade om de sett hans försvunne vän.

ASAP Rockys säkerhetsvakt ska då, enligt mannens berättelse, ha bett honom gå och även knuffat till honom. När mannen undrar varför, tar vakten stryptag och lyfter upp honom i luften.

Detta stärks av kammaråklagare Daniel Sunesons bevisning i form av övervakningsbilder från hamburgerrestaurangen.

Mannen upplever i tumultet att säkerhetsvakten tar hans hörlurar – och krossar dem.

I själva verket visar en film från händelsen hur mannen själv först slår med hörlurarna mot ASAP Rockys säkerhetsvakt. I det efterföljande handgemänget går lurarna sönder.

Ölflaska i bakhuvudet

Anledningen till att mannen sedan går efter ASAP Rocky är att han vill ha tillbaka hörlurarna, enligt förhöret.

Han säger att den störste av amerikanerna – säkerhetsvakten – ber honom att sluta. Mannen svarar då att han inte är en ”bad guy” utan en ”good guy” på engelska.

Därefter urartar situationen med att han attackeras, enligt vad mannen säger i förhör och vad filmklipp visar.

Först säger han att han får en ölflaska i bakhuvudet. Sedan blir han nerslängd i marken. Han förklarar att han tror att det är rapparen, alltså ASAP Rocky, som slänger honom.

Väl liggande försöker han skydda huvudet så gott det går. Mannen minns inte hur många slag och sparkar han får, men säger att det var många.

Enligt mannen har två personer glasflaskor i händerna.

”Frågade om min vän”

Förhörsledaren frågar varför han inte löd när ASAP Rockys livvakt bad honom gå utanför Max.

– När han sa det så puttar han mig samtidigt, jag bara undrar varför han beter sig så när jag bara frågade efter min vän, svarar mannen.

Mannen, som är tidigare dömd för bland annat narkotikabrott, säger att han själv inte gjorde något fysiskt i anslutning till att han blev omkullkastad och attackerad.

Förhörsledaren fortsätter: Gjorde du något som kan ha orsakat deras reaktion?

– Nej, ärligt talat så frågade jag om min vän och ville bara ha tillbaka mina hörlurar.

PODD: Turerna kring ASAP Rocky
– med GW och Sven-Erik Alhem

I nyhetspodden Aftonbladet Daily går vi igenom alla turerna i fallet om rapstjärnan ASAP Rocky och funderar lite över vad den här historien säger om det svenska häktningssystemet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller lyssna direkt genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

FAKTA: Turerna i ASAP Rocky-fallet


 Söndag 30 juni: ASAP Rocky befinner sig i Stockholm för en spelning på hiphopfestivalen Smash x Stadion. Där hamnar han och personer i hans följe i bråk med två män. Bråket fångas på film.
 
 Måndag 1 juli: Den amerikanska nöjessajten TMZ publicerar en film som visar delar av bråket.
 
 Tisdag 2 juli: På ASAP Rockys instagramkonto publiceras andra filmer av bråket som sägs visa upprinnelsen. Där syns hur både rapparen själv och hans livvakt ber de två männen att sluta följa efter dem.

På kvällen framträder ASAP Rocky på hiphopfestivalen Smash x Stadion i Stockholm. Efter spelningen grips han och anhålls. Totalt anhålls fyra personer.
 
 Fredag 5 juli: ASAP Rocky häktas i Stockholms tingsrätt, misstänkt för misshandel. Ytterligare två män häktas med samma misstankar. Tingsrätten bedömer att det finns risk att männen avviker om de inte häktas.
 
 Söndag 7 juli: Sajten TMZ publicerar en artikel om hur ASAP Rocky påstås ha det i svenskt häkte. Det påstås att artisten lever under inhumana förhållanden med oätbar mat, dåligt dricksvatten, cellgrannar som kastar avföring och att han tvingas sova på golvet. Uppgifterna dementeras av Kriminalvården. Även ASAP Rocky dementerar uppgifterna genom sin advokat.
 
 Tisdag 9 juli: Ett upprop på sajten change.org kräver att ASAP Rocky släpps fri. Inom loppet av ett dygn har 330 000 personer skrivit under. Två veckor senare har över 600 000 personer skrivit under.
 
 Torsdag 11 juli: ASAP Rocky ställer in samtliga planerade framträdanden under juli för sin Europaturné.
 
 Onsdag 17 juli: Flera kongressledamöter i USA kräver gemensamt att ASAP Rocky släpps från häktet.
 
 Torsdag 18 juli: En av målsägarna delges misstanke för brott. En förundersökning inleds gällande ofredande, misshandel och försök till misshandel.
 
 Fredag 19 juli: ASAP Rocky omhäktas. Åklagaren får fram till 25 juli på sig att väcka åtal eller begära omhäktning.

Donald Trump meddelar att han känner till fallet. Han skriver på Twitter att han ska ringa statsminister Stefan Löfven för att se vad som kan göras för att hjälpa ASAP Rocky.
 
 Lördag 20 juli: Stefan Löfven och Donald Trump samtalar över telefon.
 
 Måndag 22 juli: Förundersökningen mot den man som misstänks ha blivit misshandlad av ASAP Rocky läggs ned. Åklagaren anser att mannen har agerat inom sin nödvärnsrätt.
 
 Onsdag 24 juli: Sveriges USA-ambassadör Karin Olofsdotter avbryter sin semester för att hantera trycket mot ambassaden på grund av ASAP Rockys häktning. Hon träffar flera kongressledamöter för att svara på frågor.
 
 Torsdag 25 juli: Åklagarens beslut om att åtala ASAP Rocky offentliggörs. I förhören beskriver artisten att hans agerande kom som svar på ”en attack”.


Leif GW Persson om ASAP Rocky:
”En jävla massa overkill”| PODD

Aftonbladet Daily sammanfattar händelserna kring ASAP Rocky, hiphopstjärnan som gripits och häktats, misstänkt för misshandel och pratar med kriminologerna Leif GW Persson och Jerzy Sarnecki.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Publicerad:

LÄS VIDARE