Ulf Lundell döms för grov rattfylla

I dag kom domen mot artisten Ulf Lundell.

Ystad tingsrätt dömer honom till skyddstillsyn.

Det var i början av april som Ulf Lundell, 69, stoppades av en polispatrull i Simrishamn efter att en privatperson larmat om hans körning. Patrullen drog in körkortet direkt då proverna visade att Lundell hade 1,5 promille alkohol i blodet. Gränsen för grov rattfylla går vid 1,0 promille.

Lundell erkände att han druckit alkohol och kört bil påverkad. Vid det aktuella tillfället hade han druckit vin i flera dagar och han var på väg till Simrishamn för att köpa mer.

– För mig är det en vändpunkt. Jag är glad av två anledningar, att jag inte skadade någon annan än mig själv och att detta var ett bottenslag, sa han i förhöret.

”Djupt ångerfull”

Han har tidigare även skrivit om rattfyllan på sin hemsida:

”Körde rattfull i början av april. Togs av polis. Grovt, blåst 0,7. Djupt ångerfull... Stor skam. Totalt omdömeslöst. Men, livet måste trots allt gå vidare, så länge livet vill ha en. Tar mitt straff. Arbete som innan, bara lite krångligare logistiskt sett”, skrev han.

Åklagaren yrkade på grovt rattfylleri med påföljden skyddstillsyn.

Nu står det klart att det blir så.

”Grovt rattfylleri är i sig brottslighet av en allvarlig art. Alkoholkoncentrationen och omständigheterna kring körningen är emellertid inte i det här fallet av ett sådant slag att ett fängelsestraff

oundgängligen är påkallat. Tingsrätten delar frivårdens bedömning att det föreligger ett övervakningsbehov och anser att påföljden för Ulf Lundell ska bestämmas till skyddstillsyn”, skriver tingsrätten i domen.

Lundell har tidigare berättat att han sökt vård för sitt alkoholproblem samt bytt ut bilen.

– Jag har skaffat en elcykel. När prövoperioden är över kommer jag sätta ett alkolås i min bil.

Publisert:

LÄS VIDARE