Ernst Kirchsteiger om pengarna: ”Jag unnar mig”

Ernst Kirchsteiger har varit tillsammans med hustrun Ulla i över 40 år.

TV4-profilens företag drivs av hela familjen – och drar in gott med pengar.

– Jag unnar mig att vara nöjd, säger han till Nöjesbladet.

Tv-profilen och entreprenören Ernst Kirchsteiger, 62, driver sitt framgångsrika inredningsföretag Ernst med sina två söner Ludvig och Sebastian. Namnet finns på mängder av saker som krukor och porslin och i skrivande stund är hela familjen på Formex på Stockholmsmässan för att möta leverantörer och sälja sina produkter.

Hur är det att driva familjeföretag – vem bestämmer?

– Min grabbar brukar skoja och säga att jag är den mest ofrivilliga entreprenör som Sverige har sett. Jag är så otroligt rädd om min del, att vara kreativ, så skulle jag ge mig in i olika säljprocesser så skulle jag antagligen vissna som den här, säger Ernst och pekar på en slokande blomma framför oss.

– Jag är väldigt rädd om min frihet, det innebär att de får hålla på med det där och så får jag göra det jag är bra på. Men vi har alltid varit en väldigt tajt familj, även min fru Ulla jobbar i företaget och hon är en väldigt viktig del i det här för hon är nämligen mamma till våra två grabbar.

Ernst Kirchsteiger.
Ernst Kirchsteiger.

Sonen är vd

Ludvig Kirchsteiger är företagets vd, men att han skulle jobba med pappa var inte självklart.

– Jag minns när Ludvig anmälde sig och sa att han ville jobba i företaget, då tänkte jag oh-oh... Men då sa han det förlösande ”om jag börjar jobba i företaget så kommer du och jag att ses mer”, då fattar ni vad som hände. Jag bara ”kom min son!”.

Men du var tveksam från början?

– Det tror jag är sunt, att man inte bara ”javisst”. Man får tänka vad det betyder i förlängningen, vad händer med hans liv, men när jag hade tänkt klart så var det klart, så gör vi.

Du är 62 år, du vill fortsätta jobba?

– Ja, en av mina starkaste sidor är nyfikenhet och det här att möta nya hus och nya platser, att se vad man kan förbättra, det är fortfarande en stor drivkraft hos mig. Så det blir naturligtvis en sommar till i tv.

Skräck att bli sjuk

Har du några andra tv-projekt på gång?

– Nej, faktiskt inte. Jag tackar nej till ganska mycket. Jag är väldigt konsekvent, man kanske ska vara med i ”Let’s dance” och göra allt möjligt, men jag har bestämt mig för att gräva där jag står och bara göra det jag tycker är kul. 

Du har ju vuxna söner, är det några barnbarn på gång?

– Nej, men jag har bonusbarnbarn, Ludvig har fyra fantastiska sådana som jag verkligen gillar. Jag har själv en stark barnslig ådra och fnittrar trots att jag är två meter man.

Trots barnasinnet – hur ser du på att bli äldre?

– Jag vill helst inte bli sjuk, därför har jag handsprit med mig här, jag kommer att träffa väldigt många människor idag. Men för övrigt så kan jag tycka att jag har blivit bättre för mig själv när jag blivit äldre. Jag tycker om mig bättre och jag har också blivit mer lättrörd, mjukare på insidan, mer kärleksfull och känslosam.

Det känns som du var så innan?

– Men jag har blivit ännu mer så. Jag har renodlat det. Sedan har jag en fru som jag älskar och som älskar mig tillbaka, det gör att det känns gött.

Knepen vid relationskris

Du har varit tillsammans med Ulla sedan gymnasiet?

– Ja, sedan vi var 17 år, det är över fyrtio år. Vi firar det med att pussas väldigt mycket, att bjuda på frukost så mycket man hinner, genom att bära in alla vilda blommor som finns i trädgården och ställa på bordet, genom att göra sig lite fina för varandra när det är helg, genom att lyssna på sin fru.

– Jag har fem saker jag tänker på, det är syn, hörsel, doft, smak och känsel, det är det som styr mig. Det här är fundamentala sinnen som vi bör använda.

– Det här är tips som jag vill att de som läser det här ska ta till sig. Om det börjar sloka lite i relationen så håll upp handen framför er och tänk på de fem sinnena. För det är anmärkningsvärt vilken kraft det finns i det. Det är när vi börjar bli nollade inför varandra som det börjar falla.

Förmögenheten: ”Unnar mig”

Är det här något du tänkt på aktivt under åren?

– Ja, jag tänker på det när jag inreder också, för mig går det ihop. Det finns ”top of mind” hela tiden. Att man lever med öppna sinnen är det viktigaste.

Det går ju väldigt bra, vad gör du med pengarna?

– Det är en drös människor som ska ha lön, men jag unnar mig att vara nöjd. Det handlar inte om vad jag kan köpa, jag är långt ifrån materialist utan det är vad jag känner och upplever som är viktigt. Att vara nöjd i vardagen är en sak som är fantastiskt skönt. Sedan är jag 62 år, det känns som att jag inte behöver springa så fort längre, bromsa in lite och vara mer närvarande i vardagen.

Ernst fem grundregler för ett lyckligt äktenskap:

Syn: Jag ser om Ulla exempelvis har klippt lugg och säger ”vad fint”. 

Hörsel: Jag lyssnar på Ulla, för annars gör jag ett stort misstag.

Doft: Ulla luktar tvål och det älskar jag.

Smak: Jag smakar på Ulla i kyssen 

Känsel: Jag känner på Ulla i kramen.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN