Helena Bergström: ”Trodde Filip & Fredrik var för mycket ironi”

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad:

NÖJE

Under lördagskvällen visas Filips & Fredriks hyllade publiksuccé ”Tårtgeneralen” i SVT.

Helena Bergström, 56, spelar den färgstarka birollen Dyr-Gunilla.

– En underbar rollfigur. Det skulle vara en riktig drömroll, att göra Dyr-Gunilla i en film där hon står i centrum och driver hela filmen, säger hon.

Det fanns förstås skeptiker när Filip Hammar och Fredrik Wikingsson, gaphalsarna från tv, skulle göra påkostad spelfilm. Baserad på en egen reportagebok, dessutom.

De gav svar på tal med en film fylld av berättarglädje och med en suverän blandning av humor och vemod. Både publik- och kritikersuccé. Biopublikens pris på Guldbaggegalan.

Helena Bergström hade sin bild av Filip & Fredrik innan hon hade träffat dem.

– Jag tyckte de var charmiga och så, men hade väl mest en mediabild av dem. Trodde nog de var lite för mycket liksom Generation Ironi. Sedan såg jag deras dokumentär om bandylaget i Borlänge (”Trevligt folk”, 2015) och blev väldigt berörd, att det var så känslosamt.

Helena Bergström.
Foto: CAROLINA BYRMO
Helena Bergström.

Ändå var Helena tveksam till att tacka ja till att spela Dyr-Gunilla i ”Tårtgeneralen”, till-och-från flickvän till huvudpersonen Hasse P (Mikael Persbrandt). Han var en lokal entrepenör i Köping som bestämde sig för att sätta staden på kartan genom att servera världens längsta smörgåstårta. Han var upprörd för att Köping i SVT:s ”Rekordmagazinet” 1984 av Jan Guillou hade utsetts till Sveriges tråkigaste stad.

Gav efter för tjatet

– Det är en rörande historia. Det är ju mycket hon som får Hasse P att ta steget och få chansen, när hon ringer Hasse Tellemar på radion. Men jag gillar ju att ha drivande roller, det finns inte så mycket plats för henne i filmen.

Men Filip & Fredrik var envisa. Hotade att följa efter Helena och fortsätta tjata när hon skulle åka på weekendresa till Island. Så hon gav med sig – och har inte ångrat sig.

Filip Hammar, Mikael Persbrandt och Fredrik Wikingsson under inspelningen av ”Tårtgeneralen”.

– Vi spelade in flera scener när Dyr-Gunilla sitter på torget och dricker som inte kom med. Jag tror helt enkelt inte att Dyr-Gunilla var hundraprocentigt rumsren för en feelgood-film. Hon skriker och svär för mycket, till höger och vänster, är allmänt taggig.

– Folk verkar tycka väldigt mycket om den. Och jag tycker det blev en väldigt varm historia och så tycker jag hemskt mycket om Filips & Fredriks syn och take på livet.


På gång med Helena Bergström

En andra säsong av ”Bröllop, begravning och dop”. Kommer i TV 4 i höst.

En andra säsong av TV 4-serien om Ture Sventon.
– Om vi gör en fortsättning, som de vill göra, seglar Fröken Jansson upp och är också detektiv, blir en jämbördig kraft med Ture Sventon (Robert Gustafsson).

En podcast, ”Hej”, med Johan Rheborg och regissören Emma Bucht.
– Vi skriver ett filmmanus ihop. Det var Johans idé att vi skulle göra en podcast. Vi har gjort sju avsnitt och börjar hitta formen.

Långfilmen ”Dancing queens”, där inspelningen avbröts efter nio dagars inspelning:
– Vi väntar på att göra femton dagars inspelning till. Vi fick avbryta på grund av corona, det är knepigt i vårt yrke när man inte får vara nära varandra. Det är en kärlekshistoria i dragmiljö. Vi leker med könsroller. ”Billy Elliot”-möter-”Priscilla – öknens drottning”-möter-”Shakespeare in love”, ungefär.

Publicerad:

LÄS VIDARE