Peter Mayhew

Mannen bakom Chewbacca död

Av: 

Alex Hartelius

NÖJE

Peter Mayhew som spelat Chewbacca i ”Star wars”-filmerna är död.

Enligt hans familj dog han av ett hjärtproblem.

Han blev 74 år gammal.

Redan 1977 iklädde sig Peter Mayhew den lurviga pälsen och spelade ”Star wars”-ikonen Chewbacca i ”Star wars episod IV – ett nytt hopp”.

Det han inte visste då var att filmerna skulle bli en succé och att han skulle återkomma till rollen 2005 i filmen ”Star wars - Mörkrets hämnd” och 2015 i ”Star wars: The Force awakens”.

I filmerna gjorde han sig känd som Han Solos (spelad av Harrison Ford) andrepilot och bästa kompis på skeppet Millenium Falcon. Med sitt gutturala läte blev Chewbacca snabbt en av filmseriens favoriter.

Dog hemma i Texas

På Peter Mayhews Twitter har familjen publicerat ett inlägg där man bekräftar dödsfallet:

”Han lämnade oss på kvällen den 30 april. Familjen fanns vid hans sida i hans hem i norra Texas”.

Peter Mayhews ska ha dött efter att ha haft problem med hjärtat.

Familjen skriver vidare i ett uttalande att skådespelaren i över 30 år reste världen runt för att träffa fans och vänner.

”För honom har Star wars-familjen betytt så mycket mer än just en filmroll”.

Sörjs av kollegorna

”Peter var en underbar man. Det närmaste en wookiee som en människa kunde vara: stort hjärta, en blid karaktär – och jag lärde mig att alltid låta honom vinna”, skriver Star wars-skaparen George Lucas enligt filmsajten IMDB.

”En stor man med ett ännu större hjärta, som aldrig misslyckades i att få mig att le och en lojal vän som jag älskade djupt. Jag är en bättre människa för att jag känt honom. Tack Pete”, tillägger Hamill på Twitter”, skriver Mark Hamill, Luke Skywalker i filmerna.

Peter Mayhew sörjs närmast av hustrun Angie och tre barn. Familjen har bett fans att donera till stiftelsen ”Peter Mayhew Foundation” som hjälper utsatta familjer i krisdrabbade områden.

ANNONS EXTERN LÄNK

Upptäck höstens nyheter från Carin Wester – handla hos Åhléns här

Åhléns

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Peter Mayhew

LÄS VIDARE

Därför återvänder Harrison Ford till Indiana Jones

ÄMNEN I ARTIKELN

Peter Mayhew

Star wars

Film