Mejla

Per Bjurman

Steven Schirripa pladdrar sönder Sopranos-podden

Michael Imperiole och Steven Schirripa har startat en ”Sopranos”-podcast.
Michael Imperiole och Steven Schirripa har startat en ”Sopranos”-podcast.

NEW YORK. Bobby Baccala var ju en favorit.

Men tyvärr.

Han – eller snarare Steven Schirripa, som spelade honom – pladdrar sönder den Sopranos-podcast som annars hade varit femplus-medicin i den miserabla corona-karantänen.

Kan man få skörbjugg i själen?

I så fall gissar jag att vi är många här borta som håller på att utveckla det nu.

Vi får ingen andlig näring, vi torkar ut och vissnar. Personligen har jag till exempel inte träffat en människa jag känner sedan sjunde mars, annat än i digital form – och inte så många jag inte känner heller, för den delen. De få som rör sig på Manhattans gator är skygga och nervösa och har för övrigt ingenstans att ta vägen. Samtliga barer, restauranger, caféer, biografer och alla andra typer av inrättningar som som kan kallas kul är sedan länge igenbommade.

Men man får försöka använda den kultur och underhållning som går att ta del av i soffan som dropp rakt in i psyket.

Synd bara att jag har så dålig fantasi och precis som vanligt fastnar i gamla ”Sopranos”-avsnitt hela tiden. Jag kan varenda replik utantill, men det ger något slags trygghet bara att ”vara” i den där familjära miljön.

Aningen enahanda riskerar det dock att bli.

Räddningen skulle kunna vara den podcast Michael Imperiole, han som spelade Christopher Moltisanti, och Steven Schirripa, han som spelar Bobby Baccala, lagom till den här katastrofen startat.

Upplägget är perfekt. De avhandlar en episod per avsnitt, förklarar scener, berättar om detaljer från inspelningarna och talar med gäster – senast Michael ”Jackie Aprile Sr” Rispoli.

Tyvärr förstår Schirripa inte mer av podcast-konceptet än Bobby Baccala förstod när han diskuterade skillnaden mellan Nostradamus och Ringaren i Notre Dame med Tony Soprano (leta omedelbart på den scenen för stor komik).

Ja, han är skrockande godmodig och ”varm” och allt det där – och jag hatar att kritisera honom, vi talar ju om Bobby för fan – men medan Imperiole är smart, vältalig och delar med sig av vad som verkar vara encyklopediska kunskaper om den gudomliga tv-serie som gjorde honom till ikon pratar Big Steve mycket strunt, avbryter och talar i mun på gästerna. Dessutom har han, om man nu får säga så, en röst som blir rätt påfrestande i längden.

Fast jag lyssnar förstås vidare.

Vad finns det annars att göra i New York i april 2020?

ORSAKER TILL EXTAS

Israel Nash – ”Topaz” (EP)

– Soul för en kris.

Don Winslow – ”Broken” (Novellsamling)

– Samtidens kanske bäste amerikanske kriminalförfattare.

Andrew Cuomo (Guvernör, New York)

– Vår Churchill i denna the darkest hour.

Publisert:

LÄS VIDARE