Duffys egna ord om övergreppen: Nu vet ni... och jag är fri

Skriver öppet brev om hur hon drogades, kidnappades och våldtogs: ”Jag minns smärtan och hur jag försökte hålla mig vid medvetande”

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:
Brittiska sångerskan Duffy.
Foto: MIKAEL ANDERSSON / TT
Brittiska sångerskan Duffy.

Nu berättar Duffy, 35, detaljer om övergreppen som fick henne att plötsligt försvinna från rampljuset.

I ett sju sidor långt brev skriver den Grammybelönade artisten om hur hon kidnappades och våldtogs.

”Det var min födelsedag, jag drogades på en restaurang, jag hölls drogad i fyra veckor och togs utomlands”, skriver hon.

Duffy beskriver i brevet hur övergreppet ledde till att hon blev självmordsbenägen och tackar sin terapeut för att hon fortfarande lever.

”Jag har ingen aning om hur jag kunde ha sån tur att jag hittade henne för så många år sen. Hennes vackra blå ögon, rosa soffa, enorma bibliotek, fantastiska hjärna och skicklighet. Utan henne kanske jag aldrig hade klarat mig. Jag var mycket nära självmord”, skriver artisten i sitt brev på sajten Duffywords.com.

”Kunde ha gjort sig av med mig”

Nu går den Grammybelönade stjärnan, vars fullständiga namn är Aimee Anne Duffy, 35, för första gången in på detaljer om vad hon utsattes för.

”Det var min födelsedag, jag drogades på en restaurang, jag hölls drogad i fyra veckor och togs utomlands. Jag minns inte hur jag kom på flyget och kvicknade till i baksätet på ett fordon. Jag sattes i ett hotellrum och förövaren kom tillbaka och våldtog mig”, skriver Duffy i brevet som också återges av The Sun.

Övergreppet ska ha skett för tio år sedan.

”Jag minns smärtan och hur jag försökte hålla mig vid medvetande i rummet efter att det hände. Jag var fast med honom i ytterligare en dag. Han tittade inte på mig, jag skulle gå bakom honom. Jag var delvis vid medvetande. Han kunde ha gjort sig av med mig”.

Drogades i sitt hem i fyra veckor

Duffy beskriver hur hon övervägde att rymma, men inte vågade. Hur mannen flög med henne tillbaka till Storbritannien och hur han fortsatte att hålla henne drogad i fyra veckor.

”Förövaren drogade mig i mitt eget hem under fyra veckor. Jag vet inte om han våldtog mig där under den tiden”, skriver hon.

Foto: Junge, Heiko / TT
Duffy på scen 2009.

I februari i år berättade Duffy för första gången om att hon blivit kidnappad och våldtagen, i ett inlägg på Instagram som hon därefter har raderat.

”Jag lade ut orden jag skrev för några veckor sedan för att jag var trött på att gömma mig. Aldrig känna mig fri eller utan börda. Jag hade blivit insnärjd i min berättelse som en mörk hemlighet. Det gjorde mig ensam”, skriver hon nu om varför hon bestämt sig för att berätta.

Flyttade fem gånger för att fly våldtäktsmannen

Sångerskan hade en världshit med ”Mercy” 2008 och året därpå belönades med en Grammy för bästa popalbum. Men 2011 drog hon sig plötsligt tillbaka från rampljuset. Det meddelades att hon skulle ta ett tvåårigt uppehåll från musiken och hon ställde in flera stora spelningar.

När hon nu berättar om övergreppen är det första gången Duffy ger en förklaring till varför hon försvann.

Enligt The Mirror flyttade hon fem gånger för att försöka komma undan minnena och känslorna som jagade henne.

”Jag flyttade fem gånger de närmaste tre åren efteråt. Jag kände mig aldrig säker från våldtäktsmannen. Jag levde på rymmen så länge”, skriver hon i sitt brev.

”Nu vet ni”

”Vad som också är svårt att förklara är att när jag gömde mig, inte berättade, så lät jag våldtäkten bli en följeslagare. Jag och den levde i mig, jag ville inte längre känna mig så nära den, ett årtionde av den intimiteten har varit destruktivt. Jag blev tvungen att frigöra mig”, skriver hon.

Det är oklart om Duffy har polisanmält mannen som hon anklagar för övergreppen, men i sitt öppna brev beskriver hon sig som ”fri”.

”Jag kan nu lämna det här årtiondet bakom mig. Där det förflutna hör hemma. Förhoppningsvis inga fler ’Vad hände med Duffy’-frågor. Nu vet ni... och jag är fri”.
 

Publicerad:

LÄS VIDARE