Förhandlingarna med Timell fortsätter: Kommer inte gå lottlös

Klausulerna kan ha räddat Timell för två år sedan

1 av 3

avHelena Trus, Jakob Meijer, Leo Pettersson

NÖJE

Kontraktsförhandlingarna mellan TV4 och Martin Timell pågår fortfarande.

Att kanalen känt till anklagelserna mot honom tidigare kan bli hans trumfkort.

– Jag tror inte han kommer gå lottlös, säger en person med insyn i branschen.

I våras valde Frida Olsson, tidigare producent på ”Äntligen hemma”, att lämna sin tjänst. Då hade hon suttit på den rollen i 1,5 år och larmat cheferna om flera allvarliga anklagelser mot Martin Timell redan hösten 2015.

Hon försökte under sin tid på kanalen initiera en internutredning för att gå till botten med anklagelserna och ryktena. Men initiativet stoppades av TV4, enligt DN.

För några veckor sedan valde Frida Olsson att anmäla TV4:s ledning till Diskrimineringsombudsmannen (DO). Hon känner att hon borde ha gjort anmälan redan för två år sedan.

– Jag tyckte att mina chefers agerande av situationen var förkastligt, men jag visste inte att det var olagligt, har hon tidigare sagt.

”Kan inte göra program utan Martin”

Nöjesbladet har rapporterat om att tidigare medarbetare vittnat om vänskapsrelationer mellan TV4:s ledning och Martin Timell. Flera menar att de ska ha skyddat honom genom åren.

TV4:s vd Casten Almqvist har sagt att de umgås privat men att det inte har påverkat deras beslut om han skulle få jobba vidare på kanalen.

Men nu kommer nya uppgifter om att hans kontrakt var skrivet på ett sätt som gjorde det svårt för kanalen att göra sig av med honom. När situationen på produktionen utreddes i början av 2016 fick Frida Olsson, tidigare exekutiv producent för ”Äntligen hemma”, höra hur det låg till.

– Chefer på sa till mig att man hade gått igenom hans kontrakt och konstaterat att vi inte kan göra ”Äntligen hemma” utan Martin. Han var så kopplad till programmet i hans kontrakt att det skulle bli svårt att göra programmet utan hans medverkan.

Hon menar ändå att TV4 hade kunnat upphäva kontraktet ifall de hade velat eller ansett det nödvändigt.

– Det är ju också en pengafråga, att kontraktet innehåller klausuler så att man kan upphäva det om någon av parterna inte uppfyller kontraktet, säger Frida Olsson.

Kanalen kommenterar inte kontraktet

TV4 har nu, efter den senaste tidens anklagelser, valt att bryta kontraktet med Timell. Men det pågår fortfarande förhandlingar mellan båda parter.

Kanalen vill inte kommentera någonting kring Timells kontrakt.

– Vi har avbrutit samarbetet och sagt upp kontraktet. Sen kommenterar vi aldrig hur olika kontrakt ser ut med olika avtalspartners. Den dialogen angående det sker via våra externa jurister, mer kommenterar vi inte, har Magnus Törnblom, presschef på TV4, tidigare sagt.

Kan bli Timells trumfkort

Men enligt en insatt källa kommer Timell inte gå lottlös.

– I kontrakt bolag skriver med programledare och stora profiler finns det ofta en moralisk klausul som handlar om parten skadar bolaget på något sätt. Ibland är det kopplat till böter, bland att man får en mindre summa av ett avgångsvederlag. Blir man dömd blir ju skadan så pass illa och då har man ofta rätt att avbryta kontraktet helt utan någon ersättning, men det beror på hur kontraktet ser ut. Jag har väldigt svårt att se att man inte har en moralisk klausul för en sådan stor profil och ett sådant långt avtal. Men jag tror inte han kommer gå lottlös, säger en person med insyn i branschen.

Martin Timell skrev ett nytt kontrakt med TV4 2015, som skulle löpa till 2020. Att TV4 bland annat kände till händelsen i badtunnan på jobbfesten 2008 kan bli Timells trumfkort.

– Han och hans advokat kan ju hävda och argumentera för att TV4 kände till anklagelserna mot honom när de förnyade kontraktet, och att de inte fortsatte ett samarbete i god tro, säger personen med god insyn till Nöjesbladet.

Inga planer på att återuppta inspelningarna

Advokat Hanna Lindblom företräder Martin Timell i den pågående våldtäktsutredningen om honom. Hon säger att hon inte representerar honom i kontraktsförhandlingarna:

- Nej, och det vill jag inte heller kommentera. Det får väl också visa sig lite grann vad som händer där. Men där har jag inte några kommentarer alls.

När det kommer till framtiden för ”Äntligen hemma” är den oviss.

”Inspelningarna av de återstående avsnitten denna säsong är stoppade och det finns just nu inga planer på att återuppta dem”, har  Anna Rastner, programchef på TV4, skrivit till Aftonbladet i ett mejl.

Nöjesbladet har sökt Martin Timell för en kommentar.

ARTIKELN HANDLAR OM