Publicerad:
Uppdaterad:

Christer Lindarw: ”Är inte pensionärstypen”

After Darks sista show har premiär

Av: Leo Pettersson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

Det har lanserats som After Darks sista show.

Men när strålkastarljuset har släckts för sista gången på Oscarsteatern vet inte Christer Lindarw om han kan sluta.

– Det kommer nog att kännas jättetomt, säger han.

Det är ett farväl som rymmer många känslor, tankar och minnen.

Efter 40 år som en maktfaktor i Nöjessverige repeterar nu After Dark inför sin sista stora show. ”This is it” har premiär nu på torsdag, den 14 september, på Oscarsteatern och för Christer Lindarw, 64, är det en speciell plats att avsluta på.

– 1978 gjorde jag min första imitation av drottning Silvia här. Då var kungen och drottningen här och jag gick bort till scenkanten och sträckte över en ros till drottningen. Den bilden, när vi tar varandra i hand sådär två drottningar, kom i varenda tidning och det blev något av ett break för oss.

Han ser det som att After Dark nu knyter ihop säcken. Men det är inget enkelt konstaterande för honom.

– Det är vemodigt, men det slår jag ifrån mig. Jag kommer säkert att må förskräckligt efter jag har gjort sista showen framme i jul. Jag kanske inte klarar det.

Är inget definitivt farväl

Det har rått viss oklarhet kring själva showen. Många har uppfattat ”This is it” som det definitiva avskedet.

Så är det inte, menar Christer Lindarw.

– Jag har hela tiden sagt att det är den sista stora produktionen. Men jag håller det helt öppet att kanske göra mindre produktioner efteråt. Men vill man se After Dark i den glans och i den storlek som vi har representerat väldigt länge är det sista chansen.

Mycket har hänt sedan starten. Inte bara rent karriärmässigt utan också när det kommer till acceptans.

När After Dark slog igenom betraktades homosexualitet fortfarande som en sjukdom i Sverige.

– Den här typen av genre, som dragshow står för, var först betraktad som någon form av underground bögskit. Och helt plötsligt hade vi en lika stor publik som Björn Skifs.

Fyller 65: ”Är inte pensionärstypen”

Christer Lindarw fyller 65 nästa år. Han känner inte av det i kroppen alls, men tankarna har börjat bli jobbigare.

– Förut tänkte man inte på hur man mådde utan man bara var. Men nu börjar man tänka ”vänta, har jag inte lite ont i ryggen idag?”. Jag blir i princip folkpensionär om jag vill. Men jag är inte pensionärstypen.

Men med åren följer också andra saker, berättar han. Numera känner han en större ödmjukhet för att så många vill se dem.

Det råder heller inga tvivel att så är fallet. Biljettförsäljningen till showen, som kommer att rulla fyra dagar i veckan, går minst sagt bra.

– Om man kollar på försäljningsställena säljer vi alltså bättre än Ledin, som har en ny show på Cirkus. Det är en grej som jag inte tror att folk fattar.

”Kommer att kännas jättetomt”

I showen, som redan har körts i Göteborg, utlovar han en hel del nostalgi och noll procents avslag på takten. Det är viktigt att avsluta på topp, inte minst för honom själv.

Och vad som faktiskt händer efter den 16 december, när föreställningen har rullat klart, vet Christer Lindarw inte själv än.

– Det kommer nog att kännas jättetomt. Mer tomt än vanligt när man slutar en produktion i och med att inget mer är bestämt. Men det får väl vara lite tomt ett tag då. Kanske åker jag till värmen och sen får man se vad som händer.

– Eller så ligger jag bara hemma och dricker kaffe och röker. Det blir ju toppen, säger han med ett skratt.

Publicerad:
Publicerad: