Hallströms egna ord om de otäcka bilderna

Regissören: ”Hade jag sett det live hade jag mått illa och skrikit”

Av: Jakob Meijer

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5

Lasse Hallströms nya film anklagas för djurplågeri.

Detta efter att ett klipp från inspelningen blivit offentligt.

Nu svarar den svenske regissören på kritiken.

– Jag förstår de som tycker det ser otäckt ut, säger han.

Ett klipp från inspelningen av Lasse Hallströms nya film ”A dog’s purpose” där hundtränare försöker tvinga i en schäfer i vattnet har fått djurrättsorganisationer att uppmana till bojkott av filmen.

Lasse Hallström förstår att folk är upprörda, men påpekar samtidigt att klippet som cirkulerar ger en annan bild av det som faktiskt hände.

– Jag kan bara trösta dem med att hunden slapp hoppa i vattnet. Det ser otäckare ut än vad det är. Men jag medger att de ser väldigt otäckt ut, speciellt med kommentarerna i förgrunden och hunden som är panikslagen, säger Lasse Hallström.

Illa berörd

Enligt regissören ersattes den panikslagna schäfern av en annan hund. Den senare ska enligt Hallström frivilligt hoppat i, men väl i vattnet ska den ha dragits ner under ytan. Båda hundarna ska i dag må bra, enligt filmbolaget som nu har påbörjat en utredning av händelsen.

– Det första som jag hört är att de tittat på scriptans loggar. Hunden som vägrade blev utbytt och en ny tagning arrangerades. När den andra hunden drogs ner i vattnet så blåste vi av inspelningen. Det blev för otäckt helt enkelt.

Lasse Hallström förklarar att han själv blivit illa berörd och skakad av klippet, men också av alla de hatiska kommentarer som strömmat in på hans Facebook.

– Vi hade underbara tränare och en fantastisk inspelning. Men det här har ställt till ett jäkla bråk.

– Det är otäcka kommentarer. Jag hoppas inte det blir någon idiotisk bojkott.

Vad tänker du om det, för nu är det ju organisationer som tycker att man ska bojkotta filmen?

– Ja, vad ska jag tänka om det? På grund av att en tränare tycks vara lite envis. Ja, de kan göra vad tusan de vill. Men de här organisationerna vet egentligen inte vad som hände. Även när jag förklarar för dig tror folk att den här hunden blev knuffad och höll på att drunkna.

Såg aldrig situationen

Flera gånger påpekar Lasse Hallström att han aldrig såg händelsen.

– Folk förstår inte att en regissör inte alltid står vid kameran. Jag sitter vid en monitor bortifrån det hela. Hade jag sett det hade jag reagerat. Speciellt om en hund blivit knuffad, säger regissören och fortsätter:

– Hade jag sett det live hade jag mått illa och skrikit, ”stopp, stopp”. Jag hade stoppat det tidigare, och jag tycker gott tränaren kunde lagt av mycket tidigare. Jag förstår de som tycker det ser otäckt ut.

Publicerad:

LÄS VIDARE