Gabriel Odenhammar om alkoholmissbruket: ”Tufft”

Barnskådespelaren stöttades av Suzanne Reuter

För 30 år sedan var Gabriel Odenhammar en av Sveriges största barnskådespelare.

Men så plötsligt försvann han från tv-rutan – och hamnade i ett alkoholmissbruk.

– Jag pallade inte göra någonting och det var ju tufft. Och jag undrade liksom varför, säger han i Fredrik Ralstrands podcast ”Tv-fabriken”.

På 1990-talet blev Gabriel Odenhammar, 39, Håkan Bråkan och Max Svensson med hela svenska folket. Men att hantera succén med ”Sune”-filmerna och komediklassikern ”Svensson, Svensson” som sjuåring påverkade hans bild av verkligheten.

– Du har spelat korpboll innan du spelar i landslaget i normala fall. Men min resa är precis tvärtom. Detta kan nog vem som helst förstå att det blir lite märkligt att få ihop det i huvudet, säger han i Fredrik Ralstrands podcast ”Tv-fabriken”.

I tio års tid hade Gabriel Odenhammar inte behövt söka en enda roll. Alla jobb kom till honom. Men plötsligt slutade erbjudandena att komma.

– Jag var på någon casting och fick inte rollen. “Va? Är jag inte omtyckt längre? Tycker ingen att jag är bra?”.

Lämnade inte sängen på tre månader

Till slut kom smällen. Som artonåring drabbades Gabriel Odenhammar av svår ångest som i sin tur ledde till ett alkoholmissbruk.

– Jag pallade inte göra någonting och det var ju tufft. Och jag undrade liksom varför. En grej som jag kom på var just det här med egna val i livet. Vad har varit mina val och vad har varit andras val?

Gabriel Odenhammar
Gabriel Odenhammar

Gabriel Odenhammar berättar att han under en period knappt tog sig upp ur sängen.

– Det var liksom tre månader där det inte hände någonting, jag bodde hemma hos mamma och pappa och bara låg i sängen. Det var favoritsysselsättningen.

Stödet från Suzanne Reuter

Terapi blev en räddning för Gabriel Odenhammar. Men enligt honom kunde hans historia ha fått ett tragiskt slut.

– Hade det gått sämre än det gick hade jag nog inte levt idag. Så illa var det, säger han.

I podcasten får han frågan vilken hjälp han fick från de produktioner som han jobbade med.

– Den hjälp jag fått från branschen kan jag säga är att jag tagit upp telefonen och ringt. Vissa personer har då svarat, till exempel Suzanne Reuter vilket var en ohygglig hjälp.

”Svensson, svensson”. Mamma Lena (Suzanne Reuter) pappa Gustav (Allan Svensson) Max (Gabriel Odenhammar) Lina (Chelsie Dickson) Sara och grannen (Charlott Strandberg).
”Svensson, svensson”. Mamma Lena (Suzanne Reuter) pappa Gustav (Allan Svensson) Max (Gabriel Odenhammar) Lina (Chelsie Dickson) Sara och grannen (Charlott Strandberg).
Publisert:

LÄS VIDARE