Carolina Neurath om skilsmässan: ”Kände att det var bäst att avsluta”

SVT-profilen om uppbrottet: ”Mina föräldrar tog Niclas parti”

Carolina Neurath.
Carolina Neurath.

I höstas gick SVT-profilen Carolina Neurath och maken Niclas Engsäll skilda vägar.

Nu berättar hon för första gången om den plötsliga skilsmässan.

– I augusti beslutade jag mig för att det var bäst att avsluta allt.

Det var i december som det stod klart att programledaren och journalisten Carolina Neurath, 35, stod i begrepp att ta över SVT:s ”Ekonomibyrån” – vilket innebar en paus från jobbet på ”Morgonstudion”.

Nu är säsongen snart till ända och Carolina Neurath är mer än nöjd.

– De flesta veckorna har vi haft drygt 200 000 fler tittare än över målet. Det märkts att det är ett program som folk har börjat snacka om och det känns som det har blivit så otroligt uppskattat, vilket är skitkul. Många unga har också hört av sig och berättat att de gillar ”Ekonomibyrån”, det riktar sig inte enbart till redan insatta.

Det blir visst en ny säsong i höst?

– Precis, men det var inte helt självklart och jag var jättenervös inför det beslutet. Det kommer även att komma lite andra byråer och det har inte varit helt lätt att få ihop tablån. Men nu är det klart och det är väldigt roligt. Vårens säsong är ju snart slut och då kommer jag gå tillbaka till ”Morgonstudion” i två månader, men det känns bara kul.

Carolina Neurath och Niclas Engsäll ansökte om skilsmässa i höstas.
Carolina Neurath och Niclas Engsäll ansökte om skilsmässa i höstas.

Du valde som sagt att sluta på ”Morgonstudion” och ett skäl var arbetstiderna?

– Jag gillar att testa nya tv-format och nya prövningar så därför tackade jag ja till ”Ekonomibyrån”, men det var absolut arbetstiderna också. När man går upp 03 på natten som jag gjorde tidigare så kör man bara på och tänker att man klarar det. Och det gör man verkligen, det var först nu när jag tog en paus från det som jag insåg hur tufft det är för kroppen. Men det blev ju också extra svårt att få ihop med skilsmässolivet, varannan vecka gick jag upp 03 och varannan vecka gick jag upp tidigt med barnen.

Det var i höstas som Carolina Neurath och maken Niclas Engsäll skickade in en gemensam ansökan om skilsmässa efter tre års äktenskap. Tillsammans har de döttrarna Judith som snart fyller 7 år och Esther, 1,5 och Carolina Neurath medger att logistiken numera är lite kämpig.

– Det är ett ständigt pusslande. Men Niclas och jag kommer väldigt bra överens och vi löser det hela tiden på olika sätt.

Hur mår du idag?

– Just nu mår jag bra. När man är i en relation och allt är stabilt är också livet mer stabilt. Nu är det mycket mer upp- och nedgångar, men idag är det en uppgång.

Vi gjorde en stor intervju med dig i juni förra året och då verkade allt på topp och du hintade till och med om ett tredje barn i framtiden. Tre månader senare var skilsmässan ett faktum. Får vi vara fräcka och fråga vad som hände?

– Det handlar väl i grunden om att Niclas och jag har haft en dålig kommunikation i vår relation. Och under den här sommaren blev det, som det kanske blir för många par under sommaren, har man haft lite småproblem innan så intensifieras de. Det blev lite mer tydligt att det inte fungerade. I augusti beslutade jag mig för att det var bäst att avsluta allt.

– Jag kommer alltid bara prata gott om honom, men om jag ser till mig själv och vad jag gör för fel är jag absolut inte perfekt att leva med. Jag har ett stort behov av att jobba, skriva, träffa kompisar och träna. Jag är inte heller så romantisk som person och det kan nog skapa en irritation och en frustration i en relation. Jag är också rätt dålig på att uttrycka känslor och prata om känslor.  

Gjorde ni något försök att rädda äktenskapet med exempelvis parterapi?

– Svar ja. Det kanske vi borde ha gjort tidigare. Men i det här fallet var det nog lite för sent.

Men det var du som ville skiljas?

– Ja. När jag väl bestämde mig gick det väldigt fort, kanske lite för fort. Vår lägenhet var såld redan någon vecka senare och jag hittade min nya lägenhet väldigt snabbt – men för att jag skulle få nytt lån krävde banken ett intyg på att vi var skilda. Därför skickades ansökan in så snabbt vilket gjorde att det kom ut i media när allt var väldigt färskt. En del vänner och bekanta fick beskedet via tidningarna och även om alla kanske inte blev helt förvånade var det såklart inte optimalt.

Är allt frid och fröjd nu?

– Just nu skulle jag vilja säga att det är frid och fröjd, men det är klart det har varit väldigt mycket upp och ner. Jag tycker fortfarande att Niclas är den bästa pappan som jag kan tänka mig till mina barn. Vi firade både julen och påsken tillsammans och vi äter ofta söndagsmiddagar. Det känns jätteskönt. Men i själva ögonblicket när man skiljer sig och flyttar isär är det såklart inte kul och det är inte heller kul med känslan av att man skadar andra. Mina föräldrar tog också främst Niclas parti, de är väldigt emot att man skiljer sig och tyckte synd om honom.

Det har förekommit mycket negativa skriverier?

– Det är delvis därför jag vill göra den här intervjun, jag är så trött på spekulationer. Mina vänner och jag brukar skoja om att jag är så orimligt hårdhudad och klarar mycket, men under en period gjorde jag knappt det. Det fanns viss media som var efter mig till och med när jag var i parken med barnen. Det var väldigt obehagligt, och då är jag ändå härdad från tiden som granskande journalist med att mäktiga människor hade koll och var efter en, men det här kändes på något sätt värre. Men jag har fått ett otroligt stöd av vänner, kollegor och chefer.

Hur ser livet ut idag, dejtar du?

– Haha! Det jag kan säga är att singellivet passar mig väldigt bra och att jag planerar att vara i det väldigt länge. Den här veckan läser jag manuset till nya säsongen av ”Fartblinda” som kommer nästa år och jag skriver också på min nya bok som släpps i november.

Just det. Det är en bok om ett mord i din släkt?

– Ja, det känns väldigt spännande och obehagligt men den är också så otroligt personlig och sorglig. Det är den jobbigaste boken som jag har skrivit. Ni kommer förstå allvaret.

Aftonbladet har varit i kontakt med Niclas Engsäll som avböjer kommentar. 

Publisert:

LÄS VIDARE