Mejla

Andreas Hansson

Missa inte Netflix pärla om döden och livet

”Alice in Borderland” är gastkramande brutalt

Publicerad:
Uppdaterad:
Alice in Borderland
Foto: © Haro Aso,Shogakukan / ROBOT
Alice in Borderland

NÖJE

Det är en Netflixpärla många missat.

Med många anledningar att stänga av.

Men se den.

Uppbrott, sjukdom, död.

Det är när vi råkar ut för något hemskt som den tråkiga vardagen framstår som glimrande.

”Om jag kunde få en ny chans skulle jag ändra på det där, vårda den relationen bättre, kasta mig ut och plugga det där”.

Livets mening är möjligen inte temat som drabbar tittaren vid den tramsiga inledningen av Netflix japanska kärleksbarn mellan ”Hunger games” och ”Saw”-filmerna, ”Alice in Borderland”: tre uttråkade 20-nånting killar stökar på stan när de tvingas springa ifrån polisen och gömmer sig på en offentlig toalett.

 

När de stiger ut ur båset är Tokyo helt öde, 14 miljoner människor puts väck, häftigt gestaltat. Det framgår snart att var de nu än hamnat har brutala lagar. För att få stanna måste de regelbundet klara ett av de lika brutala som smarta ”spel” som hålls på platser runtom i staden där logik, styrka och vänskap sätts på prov. Folk, det visar sig finnas fler, dör som flugor. Våldet är inte grisigt men brutalt nog att få mig att vilja stänga av, men det är för spännande för att sluta titta. I misären brinner en kamp för liv och moral.

Och det finns en lösning på även de svåraste problemen, fram tills en våldsam händelse jag inte ska spoila, där jag blir förbannad. Borta var plötsligt elegansen och logiken. Som när ”Saw 3” raserade allt de tidigare filmerna byggt upp. Kippandes efter andan beslutade jag mig för att sluta titta. Tills nyfikenheten tog överhand igen. Hur kan en så smart serie ha en så dum scen? Kanske finns det en förklaring? Jag slukade resten av säsongen och kastade mig sedan över de tio resterande mangaböckerna. Så fort jag fick chansen läste jag, ända in på småtimmarna och vaknade extra trött dagen efter.

 

Vad är meningen med allt? Finns det ett svar?

För den med tålamod kommer en förklaring som är tillfredsställande och som Netflix skulle kunna vässa ytterligare. Fansen verkar relativt nöjda och det har stannat kvar hos mig sedan dess. Så nu ser och läser jag om allt.

”Alice in Borderland” är en känslomässig bergochdalbana du inte ska missa.

Så gjordes det tomma Tokyo:

Foto: © Haro Aso,Shogakukan / ROBOT
Alice in Borderland
Publicerad:

LÄS VIDARE