”Hundraettåringen” – en familjehistoria för Herngrens

”Vi känner varandra så sjukt bra, vi fattar vad den andra tänker”

NÖJE

När ”Hundraettåringen” är tillbaka i jul är det inte bara regissörerna Felix och Måns Herngrens namn som rullar i eftertexterna.

– Statistarvodena tar väl upp 58 av filmens 63 miljoner i budget, skämtar Felix Herngren, vars barn även syns i filmen.

Efter biosuccén med ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” är regissören Felix Herngren, 49, tillbaka med en efterlängtad uppföljare. Och den här gången har han delat regissörsstolen med storebror Måns Herngren, 51.

– Jag kände mig slutkörd efter första inspelningen, och nu när vi skulle göra uppföljaren på ännu kortare tid kände jag att om Måns hade tid och lust att vara med så skulle allt gå mycket bättre. Det visade sig vara ett klokt val, säger Felix Herngren.

För Måns Herngren är det första gången han får jobba med en så stor produktion. Filmen har, precis som sin föregångare, en budget på 63 miljoner.

– Ibland skrapar man ihop mycket pengar till svensk film, men då är det ofta bara kriminalfilm eller drama. Att få ta ut svängarna och göra en rolig film på den här nivån är väldigt häftigt.

Mindre bråk

Det är inte första gången de jobbar tillsammans, och enligt Måns Herngren lär han sig fortfarande mycket av sin bror.

– Det är väldigt utvecklande att få se hur Felix gör. Han är till exempel väldigt duktig på att regissera folk som inte är professionella skådespelare, vilket är något som jag annars är väldigt orolig för, säger Måns Herngren.

Har samarbetet varit smärtfritt?

– Nu har det varit det. Vi har ju bråkat väldigt mycket i våra yngre dagar, säger Felix.

– Och haft väldigt mycket roligt, inflikar Måns snabbt.

– Absolut. Det finns en enkelhet att jobba ihop. Vi känner varandra så sjukt bra så det behövs inte alltid sättas ord på allting. Vi fattar ändå vad den andra tänker, säger Felix Herngren.

Hela familjen involverad

Bröderna är inte de enda i familjen Herngren som är inblandade i produktionen. Måns dotter och fru syns skymta förbi som statister, precis som tre av Felix barn.

Är det en ny familjen Skarsgård på gång?

– Det kan man ju hoppas, skrattar Felix Herngren. Det är en familj att avundas, de är så jäkla begåvade.
– Mamma och pappa var faktiskt med i ”Hundraåringen”. Men jag glömde ha med dem i sluttexterna, vilket mamma påtalade. Det var väldigt pinsamt.

Vill inte göra samma misstag som med ”Solsidan”

Att förväntningarna är höga på julens storfilm ser Felix Herngren bara som något positivt. Och vis av tidigare erfarenhet hoppas han ha koll på hur man gör en bra uppföljare.

– Misstaget som jag gjorde med ”Solsidan” var att jag skruvade upp tonläget. Generellt vill producenterna att man ska göra som ettan, fast lite mer av det som var bra. Ungefär som att hälla mer socker i en kaka som alla gillar. Men det fungerar inte, då blir det skit av allt.

– Vi ska absolut inte göra om ettan. Nu börjar vi från noll.