Läckberg jämför reaktionerna på relationen med häxbränning

Camilla Läckberg pratade om sin nya deckare ”Häxan” när hon besökte Gomorron Sverige under måndagen.

Då drog hon paralleller mellan häxbränning och reaktionerna hon fått på åldersskillnaden mellan henne och hennes 13 år yngre man.

– Vi har ju exakt samma mekanismer i dag, bara det att vi halshugger inte och bränner inte på bål, utan istället så låter man skvallret gå mellan kvinnor, säger hon i Gomorron Sverige.

Camilla Läckbergs nya deckare är den 600 sidor långa ”Häxan” som kom ut i april. Författaren fachineras av svensk historia, mer specifikt tiden då kvinnor som ansågs vara häxor brändes på bål under 1670-talet. Det berättar hon om i en intervju med Gomorron Sverige. Under arbetet med boken insåg hon att de kvinnor som blev föremål för häxprocesserna var egensinniga, självständiga och kunniga kvinnor.

– Det var kvinnor som stack ut genom att vara lite annorlunda, lite starkare. Jag och började inse, ”att vänta nu, att vi har ju exakt samma mekanismer i dag, bara det att vi halshugger inte och bränner inte på bål, utan istället så låter man skvallret gå mellan kvinnor, eller man skriver i media, eller på sociala medier”. Man har andra verktyg att ta till för att trycka ner, säger hon i Gomorron Sverige.

”Är ett totalt tabu”

Hon känner igen sig själv som en av dessa kvinnor, efter att hon 2015 blev tillsammans med den 13 år yngre Simon Sköld, som hon gifte sig med i juni.

– Ja, jag känner, igen mig väldigt mycket. Jag hade nog brunnit ganska tidigt i processerna på den tiden, just i och med att jag brutit en del normer bland annat i mitt val av en man som är yngre än mig, som tydligen är ett totalt tabu har jag upptäckt, säger Camilla Läckberg i Gomorron Sverige.

Till hennes stora förvåning har det blivit mycket diskussioner kring hennes val av man, och har upplevt att det som kvinna inte är okej att vara tillsammans med en yngre man.

– Jag tycker att det finns en större förlåtelse mot män än mot kvinnor och till min förvåning så är det väldigt mycket kvinnor som har synpunkter på saker jag gör eller tycker. Vi har lite svårt att hålla ihop ibland och jag tror att om vi gjorde ett bättre jobb med det så hade vi kunnat uträtta underverk, säger hon i Gomorron Sverige.

Publisert:

LÄS VIDARE