Madonna: ”Jag kallades olämplig förälder”

Madonna om svårigheten att adoptera

1 av 3
NÖJE

HOLLYWOOD

2009 adopterade Madonna dottern Mercy James.

Processen var allt annat än lätt för den världsberömda sångerskan.

– Som frånskild kvinna ansåg domaren att jag inte var lämplig att ta hand om barn, säger hon.

Madonna berättade på tisdagen själv historien under invigningen av Mercy James barnsjukhus i Malawi – det första i sitt slag i landet.

– Jag träffade Mercy kort efter att jag träffade min son, David. Men de bodde på olika barnhem.

Den 58-åriga sångerskan uppgav att Mercy led av malaria och hennes bror David av lunginflammation.

– När jag höll dem i mina armar viskade jag i deras öron att jag skulle ta hand om dem. Och jag lovade dem att de skulle växa upp och bli starka och friska.

Tillståndet att adoptera David kom först, 2006.

– En viss tid senare ansökte jag att få adoptera Mercy. Men då sa domaren som höll i ärendet nej. Jag var nyskild och hon förklarade att jag som frånskild kvinna inte var lämplig som förälder - att Mercy James skulle må bättre av att växa upp på barnhem.

Trotsade lagen

Madonna vägrade inte bara acceptera beslutet utan trotsade också Malawis lagar som kräver att en förälder måste bo i landet i ett år innan adoptering tillåts. Med hjälp av en rad advokater gick hon till motattack.

– Jag är en frihetskämpe. Jag är feminist. I hjärtat är jag rebell. Men jag är också omtänksam och en intelligent person. Kan man inte ge mig logiska förklaringar till ”nej” accepterar jag det inte.

– Jag tog målet till högsta domstolen.

Under invigningstalet pekade hon på att Malawis lagar inte moderniserats sedan 1940-talet och att ingen tänkt på att ändra dem.

– Jag gav aldrig upp. Jag vek aldrig ner mig. Och jag tror att om man i livet vill något starkt nog kommer universum att konspirera för att man ska få det.

Hon uppgav att det var en hård kamp.

– Jag slogs för Mercy, och jag vann. Men det var inte lätt. Via blod, svett och många personers tårar står vi här i dag. Vi slogs för det här sjukhuset – och vi vann.

– Därför säger jag till er att aldrig ge upp era drömmar. Sluta aldrig slåss för det ni tror på. Och slutligen – kärlek övervinner allt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Madonna

Malawi

Malaria