Liza Öhman är död

Schlagerstjärnan som turnerade med Abba blev 70 år

Publicerad 2022-01-20

Schlagerstjärnan Liza Öhman är död.

Hon turnerade med Abba, fick hits i Melodifestivalen – och gjorde rollen som Simbas mamma i ”Lejonkungen”.

– Hon var mycket mer än doa-tjej, hon var en musikant, en av de mest kompetenta jag har jobbat med, säger vännen och kollegan Örjan Englund.

”Hit men inte längre”.

Så hette Liza Öhmans genombrottslåt, som kom trea i Melodifestivalen 1980 och fortfarande spelas flitigt på schlagerbarer runt om i Sverige.

Nu har Liza Öhman sjungit textraden för sista gången. I mitten av januari dog hon på sjukhus, bara några veckor efter sin 70-årsdag.

– Det var lite speciellt med tanke på pandemin men jag kunde vara med henne till slutet, säger sonen Johan Halldén.

Körade med Abba

Liza Öhman

Under 70-talet arbetade Liza Öhman som körsångerska på studioinspelningar med bland andra Björn Skifs, Harpo och Ted Gärdestad. 1979 och 1980 turnerade hon tillsammans med Abba och ingick i den svenska supergruppens kör tillsammans med Tomas Ledin och Birgitta Wollgård.

1980 solodebuterade hon i Melodifestivalen och slutade då trea med ”Hit men inte längre”. Vann gjorde istället Tomas Ledin och dagen efter den svenska finalen satt de båda på ett plan till Japan för att ansluta till Abbas världsturné igen.

– Hon var mycket mer än doa-tjej, hon var en musikant, en av de mest kompetenta jag har jobbat med, och jag har jobbat med många, säger vännen och musikerkollegan Örjan Englund.

– Vi pratades vid strax före jul, hon fyllde ju år på julafton. Vi hade ett musikprojekt på 70-talet som hette Zandra, med Z, och hon var väldigt glad för att de låtarna kom ut på Spotify förra året. Hon gör en låt där som heter ”Älska dig” som är så jäkla bra.

Spelade Simbas mamma i ”Lejonkungen”

Dagen efter att Tomas Ledin tagit hem segern i Melodifestivalen 1980 och Liza Öhman slutat trea flög de till Japan för att fortsätta jobbet som Abbas kör.

Efter genombrottet röstade Aftonbladets läsare fram Liza Öhman till årets bästa kvinnliga artist 1980 och hon belönades därmed med den första Rockbjörnen någonsin i den kategorin vid prisutdelningen i februari nästföljande år.

Svenska schlagerfans minns också Liza Öhman från Melodifestivalen 1982 där hon tävlade med låten ”Hey hi ho”, som del i tävlingens kör 1983 och 1985 och igen 1988 då hon tävlade tillsammans med Sten Nilsson som en del av gruppen Nilsonettes med låten ”Kärlek är”.

Liza Öhman körade också på Carola Häggkvists första, rekordstora Sverigeturné 1983 och var även med i kören på Björn Ulvaeus och Benny Anderssons ”Chess in concert” som framfördes både i London, Hamburg, Paris och Stockholm.

Som röstskådespelare gjorde Liza Öhman bland annat rollen som Simbas mamma i ”Lejonkungen”. Hon har också lånat ut sin röst till filmer som ”Den otroliga vandringen” och två filmer om Smurfarna.

Liza Öhman 1995 tillsammans med sonen Johan Halldén, då 9 år, när båda gjorde röster i svenska ”Lejonkungen”, Liza gjorde Simbas mamma och Johan gjorde Simba.

Prisades 2014

Under 80- och 90-talet producerade Liza Öhman barnskivor, bland annat med Scooby Doo och ”Bananer i pyjamas” och hon arrangerade även musik till SVT:s barnprogram. Hon syntes också ofta tillsammans med Sten & Stanley och körade när de var husband i SVT:s caféprogram ”Hallå Sverige”.

2014 belönades hon med Musikerförbundets pris ”Studioräven” med motiveringen att hon ”är Sveriges mest anlitade och inspelade korist. Med sin unika röstklang, som hon hanterar med stor teknisk och musikalisk finess, lyfter och förstärker hon kören så den får en särskild klang och lyster”.

– Hon var jätteglad att hon fick det priset. Mamma hade en skivsamling på säkert 1000 album och hon är nog med på hälften av dem. Det är ett härligt arv efter henne att hon var med på så många inspelningar, säger sonen Johan Halldén.

Liza Öhman blev 70 år.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln