Märtha bygger en kuddmur mot Axel i sängen – efter samtyckesproblemen

Berättar i ”Gift vid första ögonkastet”: ”Supertydlig”

Den jobbiga stämningen mellan Märtha och Axel fortsätter i ”Gift vid första ögonkastet”.

Nu berättar Märtha hur obekväm hon har varit när hon och Axel kysstes – och väljer att bygga en kuddmur i sängen.

– Det är väldigt konstigt och väldigt obekvämt att kyssa någon man inte vill kyssa, säger hon i programmet.

Förra veckan valde civilekonomen Märtha, 33, att avsluta kärleksrelationen med serverteknikern Axel, 28, efter bara några timmar som sambor.

Trots det valde paret att fortsätta experimentet, men på en mer vänskaplig nivå, och att ändå åka på bröllopsresa ihop.

Men i måndagskvällens avsnitt berättar Märtha i programmet att det känns jobbigt att de ska bo ihop igen på resan.

Märtha har känt sig obekväm med närheten.
Märtha har känt sig obekväm med närheten.

Hon väljer då också att öppna upp om hur hon egentligen aldrig ens ville kyssas med Axel under vigseln, men gjorde det ändå.

– För att det typ skulle se bättre ut. Men det kändes ju fel och gjorde mig mer anti liksom. Sedan skulle vi kyssas på bröllopsbilderna trots jag inte ville. Och vid något tillfälle under bröllopsmiddagen. Men det var på något sätt hela situationen. Det är väldigt konstigt och väldigt obekvämt att kyssa någon man inte vill kyssa. Det är inget man ska göra egentligen. På bröllopsnatten ville ju Axel hålla om mig väldigt mycket och jag kände mig egentligen inte bekväm med det heller, säger Märtha.

Axel berättar att han som man känt pressen att ta initiativ.
Axel berättar att han som man känt pressen att ta initiativ.

”Nej nej nej”

Hon säger att hon sov ganska dåligt.

– Sedan försökte han ju lite kyssa mig och få igång någonting, och då kände jag bara ”nej nej nej”.

När Axel intervjuas om problemet säger han i programmet:

– När vi hade legat och pratat och låg väldigt nära varandra, då tänkte jag att det var ett tecken på att hon var intresserad av någonting eller lite så. Då sa Märtha att ”nej vi väntar med det här”. Då försökte jag ändå hålla om henne lite när vi sov men hon verkade inte uppskatta det. Jag borde kanske bara ha frågat egentligen.

”Väldigt jobbigt”

Märtha säger i sin tur att hon tycker att den som tar initiativ måste vara väldigt observant om man inte känner något gensvar.

– Det måste man känna direkt och gör man inte det tycker jag verkligen att man ska sätta ord på att fråga. Det kanske man ska göra från början, jag vet inte, framför allt när man inte känner varandra, säger hon.

Axel berättar i sin intervjusynk då att han känner att det generellt i samhället är en stor press på att det är männen som ska ta initiativ.

– Vilket är väldigt jobbigt, för jag är inte riktigt en initiativtagare på sådana saker.

Märtha bygger upp en kuddmur i sängen under smekmånaden.
Märtha bygger upp en kuddmur i sängen under smekmånaden.

Bygger en mur av kuddar

Under tiden som Märtha och Axel i olika intervjusynkar berättar om hur de har känt får tittarna se hur Märtha tar fram kuddar i sängen i stugan där de bor.

– Det tror jag har gjort att jag känner nu, från det, att det är så jäkla viktigt för mig att vara supertydlig. Det finns bara att sätta mig själv i första rummet där, även om det skulle se konstigt ut på tv. Fuck det, säger Märtha.

Hon bygger därefter en mur av kuddarna i mitten av sängen för att känna sig mer bekväm.

– Det här med kuddarna, det kanske ser jättefånigt ut, jag förstår det. Saken är att det gör någonting, det är lite som att bygga en koja.

Axel säger då i sin intervju:

– Kuddmuren var ju en jättebra lösning, framför allt om hon känner sig obekväm. Jag sa också att om det fortfarande känns obekvämt så finns det en soffa jag kan lägga mig på, det är inga problem.

Experten: ”Modigt”

Psykoterapeut Maria Farm säger om kuddmuren:

– Jag tycker att det är modigt att göra så här. Det är lätt att gå över sina egna gränser för att vi vill vara snäll mot någon annan eller tycker att situationen kräver det. Jag tror att det är något som många kan känna igen sig i, kanske framför allt många kvinnor. Att man har ställt upp på saker man inte vill för att inte ska dålig stämning till exempel. Och vi vet att 49 procent av Sveriges kvinnor faktiskt har legat med sin man för husfridens skull.

”Gift vid första ögonkastet” sänds på SVT och SVT Play måndagar klockan 20.00.

Publisert:

LÄS VIDARE