Överljudsstart för Cruise "Top gun"

Av:  TT-AP

Det är inte bara ljudbarriärer som bryts i ”Top gun: Maverick”, även försäljningen av biobiljetter spränger gränser.

Filmen har precis gett den 59-årige huvudrollsinnehavaren Tom Cruise hans första öppningshelg med intäkter på 100 miljoner dollar, vilket i Hollywoodkretsar ses som en magisk gräns. Under de tre första dagarna drog filmen in 124 miljoner dollar i biljettförsäljning bara på de nordamerikanska biograferna, enligt filmbolaget Paramount Pictures.

Det är en överljudsstart för en film som dessutom har den vidöppna himmelen på Memorial day (helgdag) framför sig, skriver nyhetsbyrån AP. Enligt prognoserna kommer ”Top gun”-uppföljaren troligen att ha spelat in över 150 miljoner dollar på måndagskvällen.

Cruise är – även om han hör till de största stjärnorna i världen, kanske till och med den sista stora filmstjärnan – inte känd för några massiva kassasuccéer inledningsvis. Före ”Maverick” var hans mest framgångsrika debuthelg för en film Steven Spielbergs ”Världarnas krig” från 2005 som drog in 64 miljoner dollar. Därefter kommer ”Mission: Impossible – Fallout” med 61 miljoner dollar 2018.

Det är alltså inte så att Tom Cruises filmer inte drar in mycket pengar i det långa loppet, de är helt enkelt inte kända för att locka massorna till biograferna premiärhelgen.

”Top gun: Maverick” skulle ursprungligen ha haft premiär sommaren 2020, men det satte pandemin stopp för. Trots att månaderna och åren gick och många andra bolag valde att låta de färdiginspelade filmerna gå direkt till strömningstjänster kompromissade inte Cruise och Paramount med sitt beslut om en större biopremiär.

– Det var aldrig aktuellt, sade Tom Cruise i Cannes nyligen, där han tilldelades ett hedersguldpalmen för sin gärning inom filmen.

I den nya filmen återvänder Cruise rollfigur Pete ”Maverick” Mitchell till flygskolan Top gun – en elitenhet inom den amerikanska flottan – för att utbilda nästa generations piloter.

Publisert: