Edvin Ryding: ”Gåsmamman” har varit en skola

Björn Berglund/TT

Uppdaterad 2021-09-22 | Publicerad 2021-09-18

Edvin Ryding har vuxit upp med rollen som yngste sonen i ”Gåsmamman”. Efter succén med ”Young royals” är han redo att ta steget ut i världen.

– Jag kan inte tänka mig något större, säger han.

Snart är det dags för en ny säsong av serien ”Gåsmamman” där Alexandra Rapaport återvänder till huvudrollen som Sonja Ek. Tillbaka är också Edvin Ryding som hennes yngste son Linus – en roll som han haft sedan seriens start 2015.

– Jag har ju vuxit upp med den här serien och det vi kommer ut med nu är riktigt bra om man får säga så själv, säger han.

Genom åren har serien blivit något av en scenskola, förklarar Edvin Ryding.

– Jag har lärt mig väldigt mycket som människa och som skådespelare under de här sex åren. Jag har ju fått möjligheten att jobba med helt otroliga svenska skådespelare, säger han.

Han har också fått en speciell relation med Joel Lützow och Clara Christiansson Drake, som spelar hans syskon i serien.

– Vi hörs väldigt ofta och pratar om saker som inte har med jobbet att göra. Det är så fint att jag har fått möjligheten att bygga den här relationen med de här människorna.

”Känns smått bisarrt”

I början såg han skådespeleriet mest som en sidosyssla. Att det var något som han skulle kunna jobba med på riktigt förstod han först nyligen.

– Jag insåg att skådespeleri är det bästa sättet för mig att uttrycka min kreativitet. Då blev det så självklart att jag måste få fortsätta med det, säger han.

Nu har han börjat ta steget till huvudroller. I somras fick han stor uppmärksamhet för sin gestaltning av gay-prinsen William i Netflix-serien ”Young royals”. Han beskriver reaktionerna som en omtumlande upplevelse.

– Jag var verkligen inte beredd på det. Det känns smått bisarrt att så många människor hör av sig och berättar att de har sett serien. Det jag tycker är störst är att folk hör av sig och berättar att serien gett dem mod att våga komma ut inför sina föräldrar. Då har vi haft en påverkan på deras liv och jag kan inte tänka mig något större, säger han.

För samtal utomlands

Nu hoppas han på fler liknande roller i framtiden.

– Det är lite spännande projekt i rörelse och det hade roligt att få vara en del av dem. Jag kan inte berätta mer än så tyvärr eftersom inget är helt spikat, men det förs samtal både inrikes och utrikes.

TT: Är du klar med ”Gåsmamman” nu?

– Jag ska inte stänga någon dörr, men nu har vi hållit på väldigt länge och man kan ju inte hålla på hur länge som helst. Dessutom känns det som att vi knyter ihop säcken väldigt bra under de här två säsongerna som kommer.

”Gåsmamman” har nypremiär den 20 september på C More

LÄS VIDARE