Molly Sandén är trött på diabeteskraven: ”Är bara människa”

avJakob Meijer, Linn Elmervik

”Jag måste få ha mina laster och mina ups and downs”

1 av 2

Hon får kritik när hon lägger upp Instagrambilder på sötsaker och cigaretter.

Nu är Molly Sandén, 25, trött på kravet på att vara en förebild.

– Jag är bara människa och jag måste få ha mina laster och mina ups and downs, säger hon.

Hon har levt med diabetes i fem år.

Men att kombinera sjukdomen med offentligheten har varit svårt för Molly Sandén.

Sångerskan är trött på att få kritik i sociala medier för att hon inte är en tillräckligt bra förebild. Så fort hon publicerar bilder på cigaretter eller ohälsosam mat kommer kommentarerna.

– Jag får ofta höra, speciellt om jag lägger upp någonting sött, att: ”men du har ju diabetes”. Det är alltid någon som skriver det. Då blir jag så himla sur. Det är därför man ibland undermedvetet skiter i att lägga ut bilder, säger hon.

Kritiken har tidvis varit jobbig.

– Jag är bara människa och jag måste få ha mina laster och mina ups and downs utan att folk ska ha fördomar eller uttala sig om saker som de faktiskt inte har någon aning om. Just den här diabetes- och förebildsgrejen har i perioder varit superlätta att hantera men i perioder, när man kanske mår lite sämre, skitjobbiga.

Svimmade i studion

Varje dag dör fem personer i diabetes, och Molly har själv varit nära att hamna i koma efter att av misstag ha tagit för mycket insulin. Hon var i en musikstudio i Madrid när hon plötsligt föll ihop.

– Vi hade inte käkat middag, så jag gick jag upp för att bre några mackor, tog sprutan och sedan ropade de på mig från studion. Sedan glömde jag bort mackorna. Jag står och sjunger och sjunger och så märker jag att golvet börjar komma upp mot mig i slowmotion, säger hon.

”Stött på mycket fördomar”

Molly svimmade eftersom insulinet sänkt hennes blodsocker utan att hon kompenserat med att äta något. Det dröjde en minut innan hon kvicknade till.

– Det nästa som händer är att jag hör röster som viskar: ”var ska vi ge sprutan?” Jag tycker att jag skriker: ”socker, ge mig socker”. De hällde de i cola i min mun. Och då vaknade jag till.

Allmänhetens okunskap om diabetes är en av anledningarna till att hon vill prata om sjukdomen.

– Under de här fem åren som jag har haft diabetes har jag stött på väldigt mycket fördomar och okunskap. I sin ensamhet blir man lite frustrerad över att det är en så pass stor och vanlig sjukdom, men det är så pass få som människor som faktiskt vet vad det innebär, säger hon.

I kväll medverkar Molly Sandén i Diabetesgalan, som sänds klockan 20 på TV3.

ARTIKELN HANDLAR OM

Diabetes

TV3