Måns Möller efter tunga beskedet om sonen: ”Förbannad”

Hjälpen till autistiske Viggo drogs plötsligt in

1 av 3 | Foto: Ulf Höjer
Måns Möller.
NÖJE

Måns Möllers son blev nyligen av med rätten till färdtjänst och avlösarservice.

Nu tar komikern ställning mot systemet – och ber om hjälp på Twitter.

– Jag tycker att jag måste säga ifrån, säger han till Nöjesbladet.

Måns Möllers son Viggo, 11, fick diagnosen autistiskt syndrom för nio år sedan.

Sedan dess har komikern jobbat mycket med att underlätta sonens liv, genom att träna upp olika funktioner med hjälp av pedagogiska metoder.

Men så kom nyligen ett tufft besked. Viggos rätt till färdtjänst samt föräldrarnas rätt till avlösarservice, det vill säga ett stöd eller avlastning till en närstående i hemmet, dras in.

– Jag är förbannad, säger han till Nöjesbladet och fortsätter:

– Men samtidigt tänker jag på andra föräldrar, som inte har råd eller tid att processa hela tiden. Det här är ju en djungel!

Vill inspirera andra

Måns Möller har ett populärt Twitterkonto med över 35.000 följare. Under måndagen twittrade han därför ut en fråga: ”Finns det någon jurist som mot ersättning kan hjälpa mig?”

Och engagemanget blev stort. Bara timmar senare fick han dessutom kontakt med en jurist, som erbjöd sig att hjälpa Viggo kostnadsfritt. Klockan 14.00 på tisdagen hade de sitt första möte och Måns Möller twittrade ut en uppföljning på sitt konto:

”Sitter hos en fantastisk jurist som vill vara anonym. Han vägrar ta betalt. ’Jag vill bara hjälpa din son’.”

– Det vore fel av mig att inte slåss för mitt barns rättigheter. Nu ville jag erbjuda ersättning. Men juristen ville inte ta emot det, vilket jag inte visste om tidigare. Men han vill också vara anonym och absolut inte göra någon reklam för sig, utan det här handlar bara om att hjälpa min son, säger Måns Möller och fortsätter:

– Det finns givetvis andra som har det värre. Det är absolut inte synd om oss. Men det här är ett tecken i tiden på hur det är. Jag tycker att jag måste säga ifrån, jag som ändå har möjlighet att göra det.

”För Viggos skull”

För att få resa med färdtjänst måste man uppfylla vissa krav. Man måste till exempel ha väsentliga svårigheter att resa med den allmänna kollektivtrafiken eller ha en funktionsnedsättning som varar i minst tre månader.

I komikerns första tweet, skrev Måns Möller att även ledsagarhjälpen tas bort. För Nöjesbladet korrigerar han dock och förklarar att det handlar om en avlösarservice, som till skillnad från ledsagarhjälpen innebär att en person tillfälligt övertar omvårdnaden av en närstående.

– Det här är ju för Viggos skull. Nu får han en begränsad rörelsefrihet att ta sig till olika aktiviteter, säger han.

Han upplever att situationen för människor med funktionsnedsättning, och deras behov av eller rätt till hjälp och stöd, har försämrats över tid.

– Det är lite förvånande att det är med en socialdemokratisk regering som det har blivit så mycket sämre för funktionshindrade i Sverige. Jag hade haft lättare att förstå om det varit en ond kapitalist som försökte spara in på barn, men det här är lite förvånande tycker jag.

På vilket sätt är det sämre?

– Man hänvisar till föräldraansvar och debattklimatet har blivit rätt hårt. Föräldrar till de här barnen pekas ut som potentiella ”assistansfuskare”. Man avslår alla och sen ska alla processa för att få sina rättigheter, säger han och fortsätter:

– Jag förstår om föräldrar till barn med funktionsnedsättning går in i väggen.

ARTIKELN HANDLAR OM