Titiyo blev årets comeback-mama: ”Jag har spräckt en norm”

avMathilde Albinsson

Titiyo Jah fick sitt andra barn vid 50 års ålder.

Under måndagskvällen utsågs hon till ”Årets comeback-mama” på Mama-galan.

– Faktum är att jag är ganska stolt över att ha spräckt någon slags norm i och med att jag är en väldigt, väldigt gammal mamma, säger artisten till Nöjesbladet.

Titiyo Jah, 51, fick sitt andra barn förra året. Hon har sedan tidigare dottern Femi, i dag 26 år gammal.

Hennes beslut att försöka bli gravid igen har inspirerat andra mammor och kvinnor som försöker eller vill bli med barn.

– Faktum är att jag är ganska stolt över att ha spräckt någon slags norm – att jag spräckt ramarna lite – i och med att jag är en väldigt, väldigt gammal mamma. Det är många tjejer och kvinnor som har sagt: ”Jag är inspirerad och jag försöker lite till.” Så att jag har spräckt normen lite grann, jag sträcker faktiskt på mig för det.

”Mammor som gör skillnad” var återigen temat när livsstilsmagasinet Mama i samarbete med Unicef delade ut sin traditionsenliga utmärkelse ”Årets mama”. Syftet är att lyfta fram mammor som gjort avtryck under året. I år utsågs sex ”mamas” i olika kategorier. Titiyo Jah blev årets comeback-mama.

Viktigt hylla kvinnor

Motiveringen löd:

”Hon är en av Sveriges största popstjärnor genom tiderna och står nu åter på scenen – samtidigt som hon har blivit mamma igen vid 50. Årets mest efterlängtade comeback-mama är Titiyo”, står det att läsa i ett pressmeddelande.

Titiyo Jah själv hyllar syftet med en mamma-gala.

– Det är jättekul att det bara är tjejer. Att överhuvudtaget hylla kvinnor i dagens läge är hundra procent ”ja”. Det är inte så ofta man går på galor där det är ett sjuttiotal kvinnor. Det är viktigt och roligt, säger hon.

Men det var trots allt inte en självklarhet att skaffa barn igen vid 50 års ålder.

– Nej, det var det absolut inte. Jag var singel i sju år och gjorde bara det jag var sugen på. Helt plötsligt blev det något annat. Jag tror att när man bestämmer sig för att skaffa barn när man är 49, då sätter man upp så korta delmål. Att sen tänka att man ska sitta där med en liten, den tanken är så långt bort. Men nu är jag där. Nu är hon ett år. Och jag är helt slut, kan jag säga, säger artisten med ett skratt.

Fick hjälp

Hon berättar öppenhjärtigt om hur tuffa småbarnsåren är – och hur hon själv lyckats förtränga det.

– Det är många som har frågat: ”Kommer du ihåg hur det var första gången?” och jag har sagt ”nja, sådär”. Jag har definitivt glömt hur ganska jobbigt det är, faktiskt. Det är jättekul, hon är fantastisk, men det är ingen dans på rosor. Jag kan säga att det naturligtvis olika beroende på vad man har för typ av barn, men hon håller oss vakna.

Samtidigt var det inte någon enkel resa att bli gravid, vilket försvårades av hennes ålder. Titiyo Jah och hennes sambo Viktor Flumé, 36, fick därför lite hjälp på traven i form av IVF. Och i november förra året föddes dottern Bibi.

– Vi fick hjälp av en klinik som heter AVA-Peterkliniken. Vi kollade upp hur hoppfull min kropp var och sådär. När vi fick veta att det såg bra ut så tog vi lite extrahjälp och den hjälpen funkade. Det hände inte hemma på kammaren av sig själv.

På Mama-galan prisades även Ida Östensson, som blev ”Årets viktigaste mama” för sitt arbete med att driva igenom Sveriges nya samtyckeslag. Mia Skäringer fick utmärkelsen ”Årets fuck off-mama” och Johanna Bradford ”Årets inspiratörsmama” för att hon öppenhjärtigt delat med sig av sin kamp mot bröstcancer.

Men något särskilt blött firande för Titiyo Jah, som i vår ger sig ut på en personlig turné, blir det inte.

– Jag ska gå hem och sova, för fan, säger hon med ett skratt.

– Förhoppningsvis är hennes pappa vaken, så vi kanske är vakna en stund extra i kväll.

1 av 13 | Foto: Karin Törnblom
Titiyo Jah .
ARTIKELN HANDLAR OM

Titiyo Jah

AB Voice