Vikingklass, Fernandoz

NÖJE

I diskussionen om vem som ska ta över efter Vikingarna har ett namn oförtjänt glömts bort:

Fernandoz från Torsby.

Nu tar de upp kampen med sitt nya, sjätte album, som landar på skivdiskarna i morgon.

Fernandoz flaggade för "Minnenas allé" (DoReMe) redan sensommaren 2004, men av okända skäl försenades arbetet och slutresultatet släpps först nu. Vänner av mogen dansmusik och av Fernandoz i synnerhet kommer inte att bli besvikna. Orkestern fortsätter på den inslagna vägen och ökar andelen så kallade gamla godingar.

Hälften av de 14 sångerna är örhängen som Robert Brobergs "Maria Therese", Gunnar Wiklunds "Mest av allt", Östen Warnerbrings "En sommardröm i vitt" och dansbandsklassikern "Monica".

Bäst lyckas Fernandoz i Sven-Ingvars-rariteten "Minns du björken", som kryddats med dragspel.

Sångaren Anders Nordlund har ofta och med all rätt jämförts med Christer Sjögren, och det finns stora likheter i Nordlunds trygga basröst, men han har med åren skapat sig en egen stark profil.

Men egentligen är det synd att orkestern till så stor del satsar på andras låtar, eftersom de riktiga fullträffarna finns bland det nyskrivna materialet. I Torbjörn Karlströms och Birgitta Formgrens "Kan du se ett ljus" vaknar sångaren Anders Nordlund till liv på allvar. Här har han en vacker melodi att sätta tänderna i. Det gäller också den Elvis-inspirerade "Försök förstå", skriven av Nordlund och Peter Månsson.

Dessvärre är guldkornen besvärande få. Här finns ingen 60-talsflirtande "Vem får din kärlek inatt", ingen finstämd "Omkring tiggarn från Luossa" och, framför allt, ingen lika monumentalt vacker ballad som förra albumets "Graceland".

"Minnenas allé" är tyvärr lika trist som "Kramgoa låtar 2002".

Svenska Michaela Norgren är på god väg att bli dansbandsdrottning i Norge. 24-åriga Michaela tog över som sångerska i norska orkestern Kolbus för ett år sen och har redan hunnit släppa framgångsrika albumet "Fremtidens land" med bandet.

Stundtals är det som att höra en ny Jenny Öhlund.

Michaela Norgren har samma ljuva fjäderlätta anslag på rösten och vid behov en välgörande kaxighet som man inte hör så ofta längre.

Lyssna på "Dyr för dig", som Michaela sjunger på svenska, om du inte förstår vad jag menar.

Titelspåret är ett exempel på den lättflytande popschlager som skivan är full av. Albumet är till stora delar en svensk affär, med bidrag av Leif Melander, Martin Klaman och Thomas Gustavsson, för att nämna några av de medverkande kompositörerna.

Läs mer på www.kolbus.no.

Det finns fler än de dansbandsdebuter jag nämnde förra veckan, som hyllades med Aftonbladets högsta betyg: hur kunde jag glömma "Ett vänligt ord" (Kavalkad, 1997) med Paula & Co och Grönwalls klassiska "Du har det där" (Frituna, 1992)?

Och "Candelas vita" var Candelas andra album, inget annat. Jenny Öhlund var störst.

Bäst just nu

Michael Nystås