Så här bra har Towe Widerberg aldrig låtit

NÖJE

En dansbandslegendar kommer hem.

Towe Widerberg är tillbaka med sitt första album på nio år.

”Kysser flickor” (Mariann) är hans största stund.

Den gamle Streaplers-sångarens senaste album med egna bandet Towe Widerbergs var ”Angelina” (TMC) 1995. Förutom enstaka singelsläpp är det enda livstecknet samlingsplattan ”Om änglar finns” (Mariann) 1997.

Ändå är det som om Towe Widerbergs aldrig varit borta från skivmarknaden. Widerberg har på något sätt pratat om sitt kommande album i nio års tid. Och under en lång period på 90-talet lanserade han skickligt diverse duettsamarbeten, som ibland blev av, ibland inte.

När nu ”Kysser flickor” äntligen släpps är det som en fullmatad dubbel-cd med 13 nyinspelade sånger och 20 gamla hits hämtade från Widerbergs karriär. Det är idel favoriter: ”Om änglar finns”, ”Som i en dröm” och den monumentalt starka ”Ave Maria No Morro”. En del arrangemang, framför allt från Streaplers-tiden på 80-talet, känns daterade.

Det är följdriktigt de helt nya sångerna som väcker störst intresse. Här möter vi ett nytt Towe Widerbergs, med enklare arrangerade, mer gitarrbaserade, låtar - och en mer uttrycksfull sångare. Widerberg har alltid varit en inlevelsefull sångare, men här hörs en ny erfarenhet, en bättre balans, han känns helt enkelt mer avslappnad.

Efter viss förvirring visar sig de 13 nyinspelade låtarna vara 14, och då stämmer inte informationen i konvolutet. Allra först på plattan ligger således det oannonserade ”extraspåret” ”Ett hav tillsammans”, en av skivans bästa låtar.

Det nya materialet står stadigt med ena foten på trygg, svensk dansbandsjord, men sticker då och då i väg på egna expeditioner ner i 60-talets popmylla, och slutresultatet är ytterst charmigt och dansant. I Thomas G:sons och Calle Kindboms ”Älskling” hörs ljuva Beach Boys-körer, och Tommy Kasås ”Ett hjärta av guld” doftar Paul Ankas ”Diana” i versmelodin. I botten, och i Towe Widerbergs röst, finns också en tydlig countrykänsla, förstärkt av Arne Österlings steelguitar.

Tolkningen av Bellamy Brothers drivna ”Let your love flow” är den bästa av skivans föredömligt få coverlåtar, men här finns också en helt galen tolkning av Lou Begas ”Mambo no 5” på svenska. Tommy Kasås ”Ring mig” har plattans poppigaste refräng.

Towe Widerbergs nya album är till största delen inspelat hos Lotta Engberg i Studio Gallskrik med flera före detta medlemmar i Lotta Engbergs orkester som studiomusiker: gitarristen Patrik Ehlersson, trummisen Bengan Andersson, basisten Per Strandberg och producenten Leif Ottebrand (de båda sistnämnda konsekvent felstavade i konvolutet”). Lotta Engberg medverkar i kören.

Av detta måste jag dra slutsatsen att Towe Widerbergs ordinarie medlemmar förutom sångaren förmodligen inte satt sin fot i studion. Inte för att det stör mig nämnvärt. Det är så det brukar gå till - fler borde ange det lika tydligt.

”Kysser flickor” framstår i allt väsentligt som Towe Widerbergs soloalbum.

Det är hans hittills starkaste cd och det får inte dröja nio år till nästa gång.

Bäst just nu

Michael Nystås