Persbrandt i krasch

NÖJE

Skådespelaren körde banracing med sin Porsche – som har körförbud

1 av 4

Här kraschar Mikael Persbrandt, 44.

Skådespelaren fick hjälp av tysk polis efter att han förstört sin miljonbil.

Som har körförbud.

Det är söndagseftermiddag.

Kollegorna på Dramaten är fortfarande i chock efter Mikael Persbrandts avhopp från pjäsen ”Måsen”.

Samtidigt, i Tyskland, befinner sig skådespelaren själv på Nürburgring och rejsar. Han kör sin Porsche 911 GT 3, av 2004 års modell. Bilen gör 0 till 100 kilometer på 4,5 sekunder, och kan nå en maxhastighet av 306 kilometer i timmen. Men just den här dagen borde kanske bilen stannat kvar i garaget. Sedan den 1 oktober är lyxåket nämligen belagt med körförbud, på grund av missad besiktning.

”Det är ett trafikbrott”

På Nürburgrings tuffaste del – nordslingan – inträffar olyckan. Hur fort Persbrandt körde och hur olyckan gick till är okänt, skriver Teknikens värld.

– Den enda anledningen till att man får köra en bil med körförbud är om den ska på lagning eller till besiktning. Det är en lätt slutsats att så inte var fallet här. Det låter rätt dumt, säger Vägverkets presskontakt Mikael Andersson.

– Det är ett trafikbrott som är belagt med böter, säger Ann Lindberg-Jörnstedt, chef för polisens trafikenhet i Stockholm.

Ett ögonvittne berättar för Aftonbladet att Persbrandt direkt efter olyckan körde in i en startficka.

– Det första som hände var att hans medpassagerare sprang ut och slet bort nummerplåten, säger åskådaren.

”På gott humör”

Sedan pratade Persbrandt med lokal polis och säkerhetspersonal och åkte iväg i en bil med dem för att titta på olycksplatsen. Man tog dessutom in ytterligare en Porscheförare för ett kort samtal.

– Den andra Porschen var vit med en röd fläck, så Persbrandt kan ha träffat den, säger åskådaren.

Enligt ögonvittnet verkade Mikael Persbrandt inte ha tagit någon skada av kraschen.

– Han såg lugn och sansad ut. På gott humör.

Detsamma kan man inte säga om lyxbilen. Mikael Persbrandts Porsche, som han införskaffade den 9 juli i år, är delvis förstörd.

Aftonbladet kontaktade i går Persbrandts advokat, Sargon de Basso. Han ville inte kommentera vare sig olyckan eller körförbudet.

Porschen

Experten: Det är lätt hänt

”Det är lätt att hamna i bekymmer på Nürburgring. Man kör till sammans med både bilar, motorcyklar och bussar”, säger racerlegendaren Stanley Dickens, som själv åkt med Mikael Persbrandt flera gånger, och även gett stjärnan en del tips.

”Han är väldigt seriös i sina försök att bli en bra racerförare. Går på kurser och gör övningar. Olyckan kan nog snarare bero på att han har försökt undvika saker i stället för att han gjort något fel.”