Leve svin-tv!

Foto: SKITSTÖVLAR Doktor Cox, doktor House, Borat, Sawyer, Cartman. Melvin Udall. De är riktiga tv-svin - som Fredrik Virtanen älskar att älska djupt och innerligt. Precis som alla andra som undviker att växa upp.
NÖJE

Snälla människor är trevliga och trista i verkligheten - men bara trista på tv.

Det ska vara ett svin om det ska bli kul.

Nu är svinen fler än någonsin på tv.

Scenkomiker har varit bigotta och förolämpat folk i årtionden.

Men i humoristiska mainstreamsammanhang utanför såpoperornas klichévärld föddes genren 1997 när James L Brooks lät människohatet explodera i den briljanta första halvtimmen av "Livet från den ljusa sidan".

Jack Nicholsons Aspergers syndrom-artade tantsnuskförfattare Melvin Udall förolämpade poliser, bögar, judar, kvinnor, grannar och hundar med samma friska självförakt som man annars bara kunde hitta hos en stand-up-komiker på en skitig komediklubb på Lower east side.

Nuförtiden är många av tv:s populäraste figurer politiskt inkorrekta skitstövlar på olika vis: Doktorerna Cox och Kelso i "Scrubs" (TV6), doktor House i "House" (TV4), Borat i "Ali G" (dvd, film), Sawyer i "Lost" (TV4), Alan Shore i "Boston legal" (TV3) och Cartman i "South park".

Till och med svensk tv har vågat släppa fram en karaktär med mänskliga drag (i stället för det där oerhört trevliga som vanligtvis uppvisas som mänskliga drag): Kjell Bergqvists älskvärda falskspelare i "Mäklarna".

Det intressanta är att alla väldigt vuxna personer som jag frågar inte alls tycker om dessa gemena karaktärer, medan ungdomar och vi i generationen som undviker att växa upp älskar dem djupt och innerligt.

Jag kan bara dra slutsatsen att västvärlden blir allt mer cynisk. Högerns valvinst skulle ju kunna vara ett annat exempel på det.

Men kanske handlar det bara om en tröttma på den tillrättalagt falska "Cosby",- "Vänner"- och "Seinfeld"-myshumorn - eller så är det bara så enkelt att svin är roligare.

Jag tycker det.

Svin är roligare och självfallet intressantare ur ett rent mänskligt perspektiv.

Länge leve svin-tv! Ännu större skithögar borde kunna göra succé nu när dörrarna är öppnade.

"Ta en människa, avlägsna sedan all rim och reson", som Melvin Udall uttryckte saken.

Veckans...

Fredrik Virtanen

ARTIKELN HANDLAR OM