”Barnen har slutat kalla mig mamma”

NÖJE

Nicole Kidman om kärleken, graviditetsryktena och sin nya elaka roll i "Guldkompassen"

1 av 6

LONDON. Nicole Kidman, 40, strålar vid sin makes sida på världspremiären av ”Guldkompassen”.

Keith Urban är anledningen till att hon tar en paus nästa år.

Men för att lyckan ska vara total fattas en sak.

—?Jag vill ha J Los kropp. Ge mig den nu, säger Nicole.

Hon kliver in i salen och tystnaden blir kompakt.

Det går nästa att skära i den.

Några drar efter andan. Andra tappar faktiskt hakan.

Orsaken till denna uppståndelse stavas Nicole Kidman.

Plötsligt står hon där på podiet. Otroligt vacker, så klart. Hon ser nästan ut som en vaxdocka i sin svarta klänning och uppsatta hår.

Så kommer den. Nysningen.

Atjooo!

Hon är mänsklig. Hon nyser och journalisterna från världens alla hörn som sitter framför henne brister ut i skratt.

Bredvid Nicole Kidman sitter en rad stjärnor – Sam Elliott, Eva Green, självaste Bond – Daniel Craig – och nya stjärnskottet 13-åriga Dakota Blue Richards.

Tackade först nej

Men den största stjärnan är onekligen Nicole Kidman som får i stort sett alla frågor. Daniel Craig blir så uttråkad att han sitter och ritar kaniner på ett pappersark.

De är i London för världspremiären av ”Guldkompassen”, som just nu ligger etta på svenska biotoppen. Nicole Kidman spelar elaka Marisa Coulter.

–?Jag tycker inte att hon är elak, bara vilseledd. Jag tycker att hon är rolig och en fantastisk kvinnlig skurk. Det är ovanligt att få spela en så otrolig kvinnoroll på vita duken. Men jag fick fick vara försiktig i början när jag skulle vara hårdhänt mot Dakota. Jag ville ju inte att hon skulle tro att jag var elak på riktigt.

Varför ville du spela Marisa Coulter?

–?Jag tackade faktiskt nej först för jag hade ingen lust att jobba. Jag kände mig lat och ville bara hänga i Tennessee.

Sen skickade regissören Chris Witz och manusförfattaren Philip Pullman var sitt brev för att övertala henne.

De lyckades.

– Jag blev förförd av de två breven och det är jag glad för i dag.

Läste du böckerna före inspelningen?

– Jag läste dem för mina barn för länge sedan och läste om dem när jag fick rollen. De är briljanta. För att vara helt ärlig använde jag faktiskt en överstrykningspenna.

Böckerna är en trilogi. Kommer du göra de kommande två filmerna?

–?Nu när första filmen haft premiär är det upp till klirret i biljettkassorna om det blir en tvåa och trea.

Tänker ta time-out

Men det är ju rätt troligt att hon dyker upp i ”Bärnstenskikaren” och ”The amber spyglass”.

– Jag hoppas det för jag älskade att spela Mrs Coulter och vi har uppenbarligen bara fått se en liten del av henne än så länge. Men om man har läst resten av trilogin vet man hur den exploderar och hon får visa olika sidor vilket jag tycker är spännande.

Om din själ var ett djur, en demon, som i filmen, vad skulle det vara då?

–?Det ändras från dag till dag. I går var det en kattunge för jag älskar mjölk och jag kände för att spinna. Jag gillar att bli bortskämd, ompysslad och jag sover mycket. Men i dag känner jag mig mer som en tiger.

Andra skådespelerskor i din ålder har sagt att det är svårt att få roller. Känner du likadant?

– Jag är väldigt privilegierad, framför allt eftersom jag är 40 år och fortfarande får några av de bästa rollerna. Det gäller att alltid göra sitt bästa när det gäller alla jobb, även om det här är mer kul för mig än jobb.

Du ser fantastisk ut. Hur håller du figuren?

–?Jag har alltid varit för smal. Hela mitt liv! Mamma har alltid sagt att jag är för smal. Men jag tänker inte operera brösten. Jag är bara en lång, finlemmad, plattbröstad tjej. Ge mig J Los kropp, snälla! Jag vill ha den.

Du spelar in det episka kärleksdramat ”Australia” nu. Vad blir ditt nästa projekt?

– Vi har gjort det i nio månader nu och det är ganska tufft. Det är lång tid så nästa år tänker jag ta en paus och inte jobba. Jag har varit ute i öknen och ridit på hästar så det är skönt att vara tillbaka här i civilisationen igen. Men det här är filmen jag drömde om att få göra som liten flicka.

Påminner filmen dig om hur det var att växa upp i Australien?

– I Australien måste man vara inne mycket om man har ljus hy för att det är så lätt att bränna sig. Jag kände alltid att jag inte var den coola tjejen i skolan. Jag satt inne och läste böcker medan alla andra gick ner på stranden.

Vad tyckte du om ”Guldkompassen”?

–?Jag har inte sett den ännu. Jag klarar inte av att se mina egna filmer. De måste bokstavligt talat dra in mig med en snara runt halsen för att jag ska göra det.

Ni har en ranch i Tennessee och en i Australien. Hur ofta träffar du dina barn?

–?När barnen är tonåringar har de bestämda åsikter om var de vill bo. Jag försöker köpa ett hus i Los Angeles nu så att jag kan tillbringa mer tid med dem. Mina barn kallar mig inte mamma längre, de säger Nicole, och det hatar jag att de gör.

Är Connor och Isabella scientologer som Tom?

–?Ja, de blir uppfostrade som scientologer. Jag vill inte gå in på det. Min dotter och son färgas av hur jag lever. Om jag inte var beredd att ta det ansvaret skulle jag aldrig ha adopterat dem. Sen kan man hävda att jag aldrig borde ha skilt mig heller och det är sant. Men ibland dör kärleken och det kan man inte rå för.

Är det svårt att balansera jobb och livet som hustru och mamma?

– Jag har ingen lust alls att jobba just nu. Jag tror att jag jobbade så mycket för att komma bort, att jag inte ville vara i den här världen. Nu har jag en anledning att vara i den här världen och den anledningen är Keith. Vi har vår egen lilla bubbla som vi lever i, där jag helt kan försvinna. Jag är bra på det och jag kräver inte så mycket.

Det har varit ett turbulent år. Fyra månader efter bröllopet avbröt Keith Urban sin turné och skrev in sig på Betty Ford-kliniken för drog- och alkoholmissbruk. I samma veva hade Nicole Kidmans exmake Tom Cruise hoppat i sofforna och deklarerat sin kärlek till Katie Holmes och han fick dottern Suri.

Lyckliga ihop

Men när Keith Urban och Nicole Kidman står tillsammans på röda mattan i London senare på kvällen ser de starka och lyckliga ut. Hon strålar i en Gaultier-klänning med Keith Urban vid sin sida.

– Keith och jag har båda jobbat mycket så att komma hit till premiären är som en romantisk minisemester för oss.

Men han står helst i bakgrunden och vill inte svara på några frågor.

– Det här är hennes kväll.

Sagt av Nicole i år:

Det är någonting speciellt med 2007 och Nicole Kidman. Det var året då hon började prata öppenhjärtigt om sitt liv.

– Från att jag gifte mig med Tom Cruise ville jag ha barn. Och jag fick ett missfall tidigt så det var väldigt traumatiskt. Det var då vi bestämde oss för att adoptera Bella.

Om att Keith Urban skrev in sig på Betty Ford-kliniken för drog- och alkoholmissbruk bara fyra månader efter bröllopet:

– Det var plågsamt, väldigt plågsamt. Vi mådde väldigt, väldigt dåligt men lyckades ta oss igenom det. Och jag hoppas att vi kan ge personer som hamnat i samma situation lite hopp. Det är allt jag vill säga om saken, allt annat känns onödigt just nu. Anledningen till att jag inte springer runt och pratar om mina enorma känslor för den här mannen är att jag tror att det ger otur. Man förstör kärleken då.

Om graviditetsryktena:

– Jag är smal men har en liten putmage. Den har gjort att jag varit gravid hundratals gånger. Tidningarna gillar att spekulera i om jag är gravid tydligen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Klick!