När dokusåpan blivit för äcklig

Publicerad:
Uppdaterad:

Söndag eftermiddag i sängen.

Jag ligger och zappar framför tv:n och fastnar vid ”Baren” på TV3. Det blir lätt så när tvåan bara kan stoltsera med Entrada española från UR och fyran envisas med att visa hundra år gamla Tre Kronor-avsnitt, som om Reine fortfarande skulle vara skojig, liksom. Det här har hänt förut och ”Baren” brukar kunna fungera som idiotisk förströelse när hjärnan ändå inte vill spisa en Tjechov-pjäs (När vill den det, förresten? Gå in på aftonbladet.se och diskutera!). Men den här söndagen får jag av nån anledning nog. Jag äcklas av ”Baren”.

Men jag ska inte hugga huvudet av hela dokusåpatrenden, för den här sortens program kan vara rätt underhållande - och om de inte hade funnits hade vi aldrig fått stifta bekantskap med så galna gamänger som Robinson-Robban. ”Baren”, däremot, har spårat ur.

Jag blir förbannad på mig själv när jag inser vad det är jag ligger i sängen och viger mitt liv åt.

Programmet är smaklöst,

korkat, smutsigt och alkoholiserat. Jag tycker lite synd om de där stackarna som har gått med på att supa bort 14 veckor av sitt liv framför en massa kameror, som inte direkt förskönar deras tillvaro.

Varje lördag ska de dessutom konfronteras med en programledare, Robert Aschberg, som med illa dold förtjusning står vid en laptop och skrattar åt vanligt folk. Det är mobbning. Å andra sidan tycker jag inte så synd om Ingo. Jag har svårt att se det genuina och festliga i en raggare från Värmland som i tidningen Slitz talar ut om hur han vill bli avsugen. (För han måste väl ha castats som den ”genuina” karaktären?)

Men folk gillar uppenbarligen programserien. Fjortisarna grät till och med när Rhodos- Håkan åkte ur för några veckor sen (Håkan som för övrigt bekänner andra snuskigheter i samma Slitz-intervju). Då är det nåt som är allvarligt fel. Tv kan ofta vara en verklighetsflykt - till en bättre värld. Därför blir det succé.

Att se på ”Baren” är som att ta hissen ner till helvetet.

Jag fattar ingenting.

Poängen med ett tv-program kan väl inte vara att man måste duscha när det är slut?

Filip Hammar

Publicerad: