Så skoj, Roy

NÖJE

Slog ut Bergman och Moodysson i Oscarsmatchen

Lukas Moodysson och Ingmar Bergman får ge sig.

Det är Roy Anderssons "Sånger från andra våningen" som nomineras som svensk kandidat till en Oscar.

- En väldig ära, säger Roy.

Foto: AP
Nu är det klart att Roy Anderssons hyllade långfilmscomeback "Sånger från andra våningen" nomineras som svenskt bidrag till Oscarsgalan nästa år. - Det är en väldig ära, säger han.

Det har varit ett starkt svenskt filmår, men trots filmer som "Tillsammans" av Lukas Moodysson och "Trolösa" - med manus av Ingmar Bergman - är det Roy Anderssons kritikerhyllade film som tar hem spelet och får representera Sverige i kampen om en Oscar.

När Aftonbladet når den 57-årige regissören är han i Oslo och låter sig intervjuas dagen lång inför fredagens premiär i grannlandet av "Sånger från andra våningen".

Nästa hållplats: London.

- Den ska vara med i en festival där och har precis sålts till England. Totalt har den sålts till 15 länder och lika många till är på gång, säger Roy Andersson.

Antalet länder kan flerdubblas

I händelse av en Oscar kommer antalet mångdubblas. Men det är lång väg dit. Det som hänt nu är att Svenska filminstitutets styrelse föreslagit "Sånger från andra våningen" som svenskt bidrag till Oscarsgalan 2001. Det är ett trappsteg. Nästa trappsteg är att kvala in till själva tävlingen i konkurrens med alla andra bidrag.

"Svåra filmer harofta vunnit"

- Blir jag uttagen flyger jag över till galan i LA och hyr en smoking, säger Roy.

Hur ser du på Oscarsgalan?

- Jag måste säga att det finns lite fördomar mot den, att det bara är glassigt och Hollywood-slätstruket, men så är det inte alltid. I synnerhet inte i klassen Bästa utländska film. Där har ofta så kallade svåra filmer vunnit.

"Sånger från andra våningen" kan mycket väl ta sig till den slutgiltiga kampen.

- Jag träffade representanter från amerikanska filmakademin på en festival på Öland i somras och de sa att om Sverige valde "Sånger från andra våningen" så skulle de stödja att den nominerades och det var seriösa personer jag pratade med.

Roy Andersson är fram till årsskiftet upptagen av promotion för sin film. Sen ska nästa projekt påbörjas.

Väljer mellan två filmidéer

- Det blir antingen en filmatisering av Louis-Ferdinand Célines roman "Resa till nattens ände" eller en helt egen grej. Jag ska fundera fram till årsskiftet och sen bestämma mig.

Tore S Börjesson