SVT om forskarnas kritik mot julkalendern: ”Blir skevt”

avTorbjörn Ek

Efter kritiken mot julkalendern – nu slår SVT tillbaka mot professorerna.

– Det blir skevt när man bygger en tes utifrån en programtitel och inte tittar på helheten, säger SVT:s programchef Johanna Gårdare.

Årets julkalender ”Jakten på tidskristallen” kritiserades av tre forskare på DN Debatt för att ge barn en dålig bild av naturvetenskap, forskning och tekniska yrken.

Framför allt gällde invändningarna Eva Rydbergs karaktär, professor Styregaard, som debattörerna tycker är ”en nidbild av forskare”.

SVT:s programchef för barn och ungdom, Johanna Gårdare, bemöter nu kritiken.

– Jag håller med dem om att det är viktigt att vi som jobbar i media tar ansvar för vilka förebilder vi lyfter fram för barn. Sen kan jag tycka att perspektivet blir lite snävt när man bygger sin tes utifrån en programtitel och en rollkaraktär, det tycker jag blir lite skevt, säger hon.

– Jag tycker att det är viktigt att säga det som vi faktiskt har jobbat jättemycket med. Att vi har gjort professorn till en kvinna. Att vi har jobbat med mångfald och könsroller och vilka egenskaper man ger olika kön. Det tycker jag att vi har lyckats väldigt bra med i den här kalendern. Men det går alltid att hitta saker som man lyckats mindre bra med.

Kritikerna tycker att ni ger en nidbild av forskning och bidrar till att det ses som svårt, nördigt, krångligt.

– Vi är i kontakt med vår målgrupp hela tiden för att kunna göra relevant innehåll och jag känner inte igen den här bilden av att barn skulle ha en negativ inställning till programmering eller naturvetenskapliga discipliner. Programmering är ju superhett och Mindcraft bygger på matematikens grunder. Jag googlade och kollade vilka yrken som ligger på topplistorna bland unga och då är ingenjör på förstaplats.

Att det just är SVT:s julkalender som granskas och kritiseras har Gårdare en förklaring på.

– Just att julkalendern hamnar så i fokus tror jag beror på att det är nästan det enda barnutbud på tv som vuxna tar del av, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM