”Andra åket” får ny säsong – före premiären

Felix Herngren om nya komediserien

avJens Peterson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 10 | Foto: Janne Danielsson/SVT

”Andra åket” har inte haft premiär än. Men SVT har redan beställt en andra säsong.

11 november startar serien om en familj som flyttar till Norrbotten för att driva hotell. Tonträff mellan ”Solsidan” och ”Bonusfamiljen”.

– Jag är så glad, säger Sanna Sundqvist som spelar ena huvudrollen. Det känns som en ynnest att få fördjupa sig i en karaktär och att tittarna får lära känna rollfigurerna ännu mer.

Hon spelar Madde, som tillsammans med sin man Petter och en 13-årig dotter återvänder från Stockholm till Maddes hemby Björkfjället. Mamma Ingegärd (Lena T Hansson) har gått i pension och nu ska Madde driva hotellet tillsammans med sin bror.

Foto: BJÖRN LINDAHL
Felix Herngren.

Felix Herngren är huvudregissör för ”Andra åket”.

– Den var tänkt som en ren komediserie, men drar åt dramahållet, säger Felix Herngren. När vi började djupborra kring karaktärerna och deras familjerelationer blev det mer allvarliga stråk. Man kan välja spåret "vi ska bara skämta", men det är inte lika roligt att jobba med. Det är kul att ge dem mera liv.

– Vi gör serier hela tiden, säger han. Vår åsikt är att man måste engagera tittarna mer än för några år sedan när det bara fanns SVT och TV 4. Det är så stort utbud i dag att man måste ge folk mer kött på benen för att de ska titta.

I rollistan finns veteraner som Bert-Åke Varg men också nyare ansikten som Jakob Setterberg och Michael Lindgren från ”Grotesco”, Ida Engvoll, William Spetz och Mattias Fransson från ”Klungan”.

– Vi föreslog de här skådespelarna tidigt och jag tror SVT undrade ”var är alla stora stjärnor?”, säger Felix Herngren. VI trodde jättemycket på dem och det är kul att SVT vågade. Det bådar gott att de nu beställt en andra säsong.
Serien tar upp en del kulturkrockar mellan stockholmare och folk på landsbygden.

– Från början kom inte Madde från orten men vi ville komma bort från ”storstadspar som aldrig varit på landet”, säger Erik Hultkvist i manusgruppen. Vi ville inte göra två stockholmare som aldrig stått på ett par skidor, utan att hon är hemvändare. I relationerna med hennes familj kan man gå på djupet.

”Andra åket” sänds i åtta avsnitt med start 11 november på SVT:s klassiska komediklockslag 20.00.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM