Camilla Läckberg om dåliga självbilden: ”Ett nederlag”

Camilla Läckberg lider av dålig självbild.

Hon har försökt få bukt med självkänslan i terapi och med mental träning.

– Jag är så arg på mig själv och ser det som ett sådant nederlag att jag som är en upplyst, hyfsat intelligent kvinna med mycket trygghet runt mig inte kan få bort de här idiottankarna, säger hon i ”Nyhetsmorgon”.

Camilla Läckberg, 44, är en av Sveriges mest framgångsrika deckarförfattare. Hennes böcker om Patrik Hedström och Erica Falck i Fjällbacka har blivit bästsäljande såväl i Sverige som internationellt. Hon skriver även barnböcker om ”Super-Charlie”.

Men trots framgångarna lider Camilla Läckberg av dålig självbild, något hon valt att prata öppet om på sociala medier. I början av oktober skrev hon långt och innerligt på Instagram om sin självbild som sitt största hinder i livet.

När hon gästar ”Nyhetsmorgon” på TV4 under lördagsmorgonen utvecklar hon sitt resonemang.

– Jag har väl mer börjat inse att man kan relatera till mig som offentlig person kommer med ett ansvar, att jag inte målar upp en bild som är superglättig och glossad och totalt felaktig, och det är därför jag valt att vara ärlig även med de negativa sidorna som till exempel med självkänslan, säger hon i programmet och fortsätter:

”Det är bara lite fler volanger”

– Till exempel har jag varit inne i en skrivarperiod. Jag har suttit ner, jag har ätit mycket, jag har lagt på mig lite grann vilket jag vet kommer bli skärskådat i medierna och för mig blir jag så upprörd över att det påverkar mig.

Författaren uttrycker en frustration kring att låta ett par extrakilon påverka henne så pass mycket, en känsla hon tror flera kvinnor delar med henne.

– Det är ingen hälsofara, jag mår bra, jag är frisk. Det är bara lite fler volanger och varför låter jag det komma åt mig så mycket när jag har ett liv i övrigt som i mitt tycke är perfekt? Jag har en man jag älskar, jag har fantastiska barn, jag har ett yrke som är helt underbart, jag har ekonomisk trygghet.

För att ta reda på svaret har Camilla Läckberg vänt sig till sin terapeut.

– Jag tog upp precis det här och sa att jag är så arg på mig själv och ser det som ett sådant nederlag att jag som en upplyst, hyfsat intelligent kvinna som har så mycket trygghet runt mig, inte kan få bort de här idiottankarna. Varför klarar jag inte av det? Då sa hon något väldigt klok, att du har haft det här bandet i ditt huvud så länge att du kommer aldrig få bort det helt, men du kan minska det antalet dagar som det här bandet spelar i ditt huvud. Där tror jag att man har en nyckel.

Inspireras av yngre generationen

Camilla Läckberg präglades som ung av rådande skönhetsideal i form av väldigt smala, långa modeller. För att komma tillrätta med självbilden har hon ägnat sig åt mental träning, men låter sig även inspireras av den yngre generationen.

– Det är en helt annan våg av kroppsacceptans. Olika former anses vackra. Jag försöker inspireras väldigt mycket av dem. De är makalösa! Där står mycket av hoppet, till nästa generation.

Deckarförfattaren har precis avslutat första manuset till en ny, fristående bokserie om två böcker, som inte handlar om Patrik och Erica som löser mord i Fjällbacka. Första boken planeras att släppa under våren 2019.

– Jag gör en liten touchdown i Fjällbacka, jag kunde inte släppa det helt. Det är lite råare och lite flörtigare. Kvinnlig hämnd är temat den här gången.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN