Tomas Ledin - hur kunde du?

NÖJE

Jag får rapporter om att kuppandet mot vår nye landsfader fortsätter och att det ges stort utrymme i tidningarna. Ett helt land har lurats in i en låtsasvärld, där sommarens nyhetstorka gör att människor på allvar försöker avgöra vad som är mest överraskande : en teddybjörn på Carolas röv eller en vit duva i Carolas hand.

Man får hoppas att hysterin snart lägger sig. Annars är det stor risk att det kallas till krismlöte i EU:s högkvarter i Bryssel på temat : ”Svenskar - idioter eller dumma jävla idioter, på gränsen till en kollektiv mental kollaps?”

En förfärlig tanke, minst sagt. Men jag nöjer mig med att le åt eländet samtidigt som jag, lite frustrerat, inser att semestern snart är slut och att jag om ett par dagar måste sätta mig på ett flygplan med destination : ” Berghagen - the airport formerly known as Arlanda.”

Det som däremot upprör mig på riktigt är att den VERKLIGA kuppen i proportion till alla andra kupper får så lite uppmärksamhet. För ni har väl inte missat den?

Under en konsert på Gotland för någon vecka sedan, bjöd Tomas Ledin upp Göran Ringbom på scenen. Det hela tedde sig till en början ganska småtrevligt och ödmjukt. En platinasäljande buddhist med hundratusentals fans gav en gammal svensktoppsrelik chansen till en renässans. Men sen. Det var då det hände. Ledin kunde inte hålla sig. Han var tvungen att avslöja att det faktiskt var han som skrev ”Snabbköpskassörskan”, den enda hit som Ringbom någonsin har varit i närheten av och har kunnat ta åt sig äran för. På några sekunder klädde Ledin av sin ”kompis”, som fick stå där, bländad av några strålkastare, medan ett helt publikhav, berusade av öl och Jantes förkastliga idéer, skrattade åt honom.

Jag tänker: Vad spelar det nu för roll om Ledin, i de tibetanska munkarnas anda, inte trampar på några smådjur när man vet att han inte tvekar att radera sina ”polare” ur historieböckerna för att ytterligare en gång få omnämnas i en av EMI:s låtskrivarparanteser?

Jag lider med Göran Ringbom. Han har blivit en svensk Milli Vanilli. En jovialisk keramiker från södra Gotland som i åratal fått ryggdunkningar för den där charmiga låten om tjejen i mataffären, men som nu kommer att bemötas av skepsis, till och med ilska.

Tomas - kan du verkligen leva med det här?