Stanna, Magnus - du är redan stjärna

NÖJE

Man börjar undra hur allt ska sluta.

Avhoppen och nedläggningarna kommer så tätt att man knappt hinner kommentera en innan nästa annonserats.

Blir Barbados-Magnus näste man att gå?

Paula Pennsäter, Britt i Hedez, Kellys, Hjältarna, Lotta Engbergs, Helene & Gänget - listan växer. Så sent som i söndags meddelade Sannex-Jenny i en intervju i Göteborgs-Posten att hon slutar och att bandet fortsätter utan henne.

Jenny Salén - ett av de senaste årens största sångfynd i branschen - har jämförts med Jenny Öhlund och spåddes en lysande karriär. Förra hösten släpptes lysande cd:n ”Din i natt” (eget bolag) och möjligheterna tycktes, tja, oändliga.

Och nu vill Barbados-Magnus göra solokarriär. Jag som trodde att han redan hade en, eftersom han är bandets stora stjärna. Magnus behöver Barbados lika mycket som Barbados behöver honom. Stanna kvar, Magnus!

Det är hursomhelst en oroväckande utveckling. Det har talats om kris i branschen nästan så länge jag kan minnas, men de handfasta bevisen har aldrig förr varit så många som under det senaste halvåret.

Alla har givetvis sina skäl att sluta - familj, tidsbrist, trötthet - men frågan är om det här är en tillfällig trend eller om vi bara sett början.

Det är bara att gratulera Zlips till storsegern i dansbands-SM i Sunne i lördags: tre av fem juryröster, publikrösten och radiolyssnarnas röst. Men det såg tufft ut i omröstningens slutskede. Zlips knep lyssnarrösten med bara drygt 700 rösters marginal.

Men sin verkliga kapacitet visade Zlips först efter att segern var i hamn, i det dansblock som ankom på vinnaren att bjuda på. Petra Rydgren i en glädjerusig tolkning av Sahlenes ”Runaway”, där hon verkade klar att gå i omloppsbana runt jorden.

Varje band fick femton minuter på sig att övertyga jury, publik och radiolyssnare om sin egen överlägsenhet. Det är egentligen en orimligt kort tid, och ingen av finalisterna hann riktigt igenom den första nervositeten.

Men Svänzons lät i mina öron som rättmätiga vinnare. Snyggt och säkert spelat, informativt och trevligt mellansnack och en konkurrenskraftig, egen musikalisk profil. Svänzons var i Sunne som tävlingens veteraner, men deras erfarenhet och rutin vägde lätt mot Zlips tajta, svängiga framförande och otroliga publikstöd.

Så det blev en överväldigande seger, som Zlips nu måste se till att förvalta klokt, släppa plattor och göra sig synliga på andra sätt - och framför allt hålla sams.

Vi har sett nog av avhopp och nedlagda dansband nu.

Bästa finallåtarna