Felix Herngren: "Jag övertalar mig själv att köpa det jag gillar"

Foto: Elina Hasslund
Felix Herngren utanför Fotografiska museet.
NÖJE

Med en lysande karriär som reklammakare och tv-succér som Solsidan kan Felix Herngren nu även titulera sig Sveriges bäst klädda man 2012. Han har ett öga för stil och bär såväl välskräddade kostymer som självsäkert mixade casualplagg. Sofis mode träffade honom för att prata mode, stilmissar och om hans privata stil verkligen skiljer sig från karaktären "Alex" i Solsidan.

Herngren tillsammans med Johan Lindeberg som blev "Årets designer" och Örjan Andersson, som kammade hem "Årets nya märke".

Hur känns det att vara Sveriges bäst klädda man helt plötsligt?

- Det känns helt overkligt. Nej, det är förstås inte sant, men jag är väldigt glad över att få den titeln av en sådan bra tidning. Den har gått från att bara handla om grabbgrejer till att bli ett jävligt bra modemagasin för killar. Det gör det extra kul att bli uppmärksammad. Jag och Daniel Lindström (modechef på tidningen Café, reds anm) har barn på samma dagis och jag brukar ofta bli lite stressad när jag träffar honom där för att jag tänker "gud, nu står han och tittar på vad jag har på mig". Så det är ju väldigt kul att få det här priset.

Som offentlig person - tänker du ofta på vad du har på dig?

- Ja, det gör jag. Det handlar rätt mycket om vilket humör jag är på. Ibland är jag väldigt sugen på skjorta och kavaj, alltså lite mer klassiskt. Och andra dagar känner jag bara för t-shirt och jeans.

Felix Herngrens intresse för mode kom i 30-årsåldern och han beskriver själv hur hans mamma lade fram kläder till honom ända tills han var fjorton år. Och det är på den vägen som karaktären "Alex" i Solsidan fick sin stil.

- Alex har kvar samma klädstil som han hade i gymnasiet, han har bara fyllt på garderoben lite. Jämfört med en verklig person är han lite förstärkt färgmässigt – vi jobbar lite med färgkoder i Solsidan. Anna och Alex är lite mer jordfärger, medan Fredde och Mickan är mer ljusa färger. Annars är Alex väldigt försiktig med färger.

Felix Herngren testar på att posera som en, enligt honom, modebloggare.

Så du är inte försiktig när det gäller färg privat?

- Nej, men ibland kan jag känna att "herregud, jag är 45 år och har fem barn. Jag kan inte ha på mig de här tuffa byxorna". Jag försöker ändå våga lite grann och övertala mig själv att köpa det jag gillar. Men ibland kan jag bli lite nervös för att jag ska framstå som patetisk.

I dag har du exempelvis rätt vågade byxor, får du hjälp med att styla dig?

- De här Acne-byxorna hade jag faktiskt på en plåtning. Och eftersom jag skulle stå på scen i dag ringde jag Daniel Lindström och bad honom fixa ett par. Så jag fick dem! Annars brukar jag fråga butikspersonalen vad de tycker och få lite hjälp. Men jag är ganska bestämd med vad jag själv tycker också.

Lägger du mycket pengar på kläder?

- Ja, jag antar det. Jag har ingen direkt summa men jag lägger några tusen i månaden.

Vad är det fulaste du har haft på dig?

- Jag fick en Onepiece i julgåva en gång och den höll jag på att kräkas på. Den hade jag på mig en eftermiddag på landet när jag var väldigt frusen, men jag har inte använt den offentligt. Annars har jag väldigt många barn och ibland går jag ut med kräkfläckar på axlarna – det är väldigt jobbigt när man ska på en premiär.

Tycker du att svenska män är bra på att klä sig?

- Både och, i Stockholm, Göteborg och i Malmö och i övriga storstäder tycker jag att det är väldigt hög klass. Jag minns att jag satt med en dansk kille på restaurang Zink i Stockholm och hade ett frukostmöte. Han sade till mig att "helvete vad svenskar är välklädda. Det är sinnessjukt. Man skulle kunna plocka in hälften av alla som går på Biblioteksgatan på en catwalk och det hade fungerat". Det har han nog rätt i.

- I lite mindre orter däremot är svenskar ofta sinnessjukt fult klädda, men de kanske inte bryr sig? Mode är ju för dem som bryr sig.

Vem är din stilikon?

- Tom Ford har ju en väldigt klassisk stil. Cool som fan, tycker jag. Annars kan jag inte säga att jag har några riktiga stilikoner.

Läs även artikeln med Cecilia Forss - Sveriges bäst klädda kvinna 2012. Klicka här för att komma till intervjun!

ARTIKELN HANDLAR OM

Mode