Han gör film för sin döda syster

NÖJE

’I rymden finns inga känslor’-regissören om saknaden: Det känns så orättvist

Foto: Daniel Nilsson
Syskonkärlek Regissören Andreas Öhman återvänder hela tiden till temat syskonrelationer i sina filmer.

En dödsolycka har präglat hans filmskapande – för alltid.

Nu talar ”I rymden finns inga känslor”-regissören Andreas Öhman ut om sin stora förlust i livet.

– Allvaret finns alltid där, säger han.

Med den kommande dramakomedin ”Bitchkram” har regissören Andreas Öhman (”I rymden finns inga känslor”) gjort den andra delen i en ännu oavslutad trilogi om syskonrelationer.

Anledningen till varför Öhman ständigt återvänder till temat är, enligt ­honom själv, en tragisk bil­olycka som inträffade för 18 år sedan.

– Min syster som var tolv blev påkörd 50 meter ifrån där jag var. Det var precis vid gatan till vårt hus och hon steg av bussen utan att se sig för, ­säger Andreas Öhman till Nöjesbladet.

”Började förstå”

Systern, som var 12 år, avled av skadorna.

Det tog flera år för Andreas att greppa vad som faktiskt hade hänt.

– När jag själv var 12 började jag förstå. Men som ­nioåring var det extremt svårt att få tillgång till sina egna känslor och på så vis relatera till händelsen, ­säger han.

Känt avund

På fredag skulle hon ha fyllt 30 ifall hon hade levt.

Senare i livet har han kunnat känna avund eftersom andra människor i hans omgivning haft väldigt nära relationer till sina syskon.

”Inte tänkt medvetet”

– Jag har många gånger saknat att ha ett nära syskon som man kan fråga saker som hur det fungerar när man är kär, till exempel. Det har känts orättvist att inte ha det där. Och senare när jag gjort film har jag inte medvetet tänkt ”det här handlar om min syster”. Men jag har känt att det handlat om det någotsånär undermedvetet.

Några år efter systerns död förklarade Andreas för sina föräldrar att han tänker leva både för sig själv och sin syster.

– Och det har jag på sätt och vis gjort. Mitt sätt är att göra film, säger han.

Den tredje delen i trilogin som planeras kommer att vara en äventyrsfilm ”á la ’Bröderna Lejonhjärta’.

Det här är Andreas

Namn: Andreas Öhman.

Ålder: 27.

Bor: Stockholm ­(ursprungligen från Kramfors).

Yrke: Filmregissör.

Familj: Mamma, ­pappa, syster, 35 och bror, 37.

Bakgrund: Han långfilmsdebuterade med ”I rymden finns inga känslor” (2010). ­Filmen blev en succé och utsågs till Sveriges ­Oscarsbidrag.

Aktuell: Öhman har ­regisserat och skrivit originalmanuset (med Jonathan Sjöberg) till dramakomedin ”Bitchkram” där Linda Molin (”Apflickorna”) och ­Fanny Ketter syns i de stora rollerna. Filmen har premiär den 19/10.