Rapduo raderar låt efter polisanmälan

Av: Joni Nykänen

Publicerad:
1 av 2
Näääk.

Rapduon Näääk & Nimo skrev en låt som beskrev extremt våld mot kvinnor.

Efter att den anmälts för hatbrott lovar Näääk att låten ska raderas från musiktjänster.

– Vill be alla som tagit illa upp om ursäkt, säger Näääk.

Den 21-åriga studenten Lisa Rydje från Malmö fick höra från en tjejkompis att låten "Vare värt de!" av rapduon Näääk & Nimo hade spelats på en fest.

I raplåten förekommer rader som "Jag hoppas nu, hora, att du i framtiden lärt dig" och "Man bara vill dra i håret, sparka henne ut. Spotta henne rakt i facet, tagga härifrån".

– Ett gäng killar på en fest använde den som ett redskap för att uttrycka sin skeva kvinnosyn. Min kompis upplevde det som ett hot och var frustrerad över hur man kan gömma sig bakom konsten på det sättet, säger Rydje till Nöjesbladet.

Hatbrott

I slutet av augusti bestämde sig Rydje för att polisanmäla låten från 2007 för hatbrott.

Under torsdagen har Näääk skrivit ett öppet brev på Facebook där han ber om ursäkt för innehållet, vilket uppmärksammades först av Nyheter24.

– Jag var en väldigt mycket yngre person då och befann mig i en helt annan situation och hade ingen aning om att min musik skulle nå ut till så många människor. Sen kanske inte det är en ursäkt och sanningen är att jag kanske borde vetat bättre men vill ändå i efterhand att folk ska förstå hur jag tänkte för stunden, skriver Matar "Näääk" Samba.

Plockas bort

Nu ska Näääk plocka bort "Vare värt de!" från tjänster som Spotify och Itunes.

– Om jag ser att det händer, att låten dras in, så kommer jag att dra tillbaka min anmälan. Då har jag fört fram det jag ville föra fram. Näääks svar är modigt och imponerande, säger Lisa Rydje.

Efter det öppna brevet, och valet att radera, får Näääk både ris och ros på sin Facebook-sida.

När Nöjesbladet kontaktar Näääk vill han inte ge ytterligare kommentarer:

– Jag skrev ett uttalande om det i dag som innefattar allt jag har att säga om saken, skriver han i ett sms.

Publicerad: